Преди второ четене на бюджета: Повече пари за полицаи, пожарникари, наука и иновации

Повече пари за наука и иновации, както и за полицаите и пожарникарите. Това обещават управляващите с промени на проекта за бюджета за 2022-ра, които ще бъдат обсъдени между първо и второ четене. Това заяви пред Нова телевизия председателят на комисията по бюджет и финанси в НС и депутат от ИТН Любомир Каримански.

Според него повече средства са предвидени и за увеличение на бюджета за БАН и за музейните работници. Така исканията им ще бъдат удовлетворени и няма да се стигне до протести.  Увеличението за униформените още е в процес на преговори.

„Искам да съм сигурен, че полицията и пожарникарите са информирани за това какъв е бюджетът – точно и ясно, и го разбират. Много се увеличават парите за дрехите. За заплатите ще се водят някакви разговори“, посочи той.

„Актуализацията на бюджета през лятото няма да е „голямо харчене”. Може да е точно обратното. Трябва да видим капиталовите разходи до каква част се осъществяват. Ако не се осъществяват – ще намалее и дефицитът“, подчерта Каримански.

Той отхвърли обвиненията, че са предвидени много харчове за социални разходи и бюджетът е разточителен. „От опозицията съм получил само вчера 12 предложения за увеличение на Закона за ДОО в социалната част – и за пенсиите, и за личните асистенти и други пера”. И допълни: „В пенсионно-осигурителната система няма реформи. Това, което трябва да се промени в бюджета между първо и второ четене – това, което искам да виждам повече е думата „реформа”. Искам задълбочена реформа в социално-осигурителния модел на България, така че според приноса – да бъде и осигуряването. Според уязвимостта на групите – да можем да покриваме най-уязвимите първо. Не може да оставяме и отлагаме проблема, защото се задълбочава”.

Каримански  коментира и критиките към Бюджет 2022 на Асен Василев, според когото „сме в ранния гръцки сценарий”. „Не мисля, че подобна аналогия може да се направи. В гръцкия сценарий знаете какво беше съотношението между БВП и дълга и изобщо външната задлъжнялост на Гърция. В България изобщо не може да се говори за подобно нещо. Естествено трябва да бъдем предпазливи. Не знам и точно какво би обяснил като подробни аргументи в тази връзка. А и не бих искал Николай Василев да се свързва с ИТН от гледна точка на това, че е останал в миналото като номинация”.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук