Предлагат намаляване на данъка за леки автомобили в Община Сливен

Намаляване на данъчната ставка за леки автомобили в община Сливен ще бъде предложено за разглеждане на сесия на Общинския съвет. „Промяната в Наредбата за местни данъци и такси е продиктувана от желанието ни не само да не увеличаваме този налог, но и да облекчим гражданите, съобщи пред медиите днес кметът Стефан Радев.

Предложенията за промени ще касаят автомобилите до 74 киловата, които се ползват предимно от хора с по-ниски доходи, допълни той. За автомобилите до 37 киловата сега ставката е 0,47 лв. на киловат, а предложението ще бъде тя да стане 0,34 лв., за колите до 55 киловата сега се плаща по 0,55 лв. на киловат, а от общината предлагат то да бъде свалено също на 0,34 лв., за колите до 74 киловата в момента ставаката е 0,75лв., предложението е тя да бъде намалена до 0,54 лв. „Това са законовите мининуми на ставките, с формирането на по-нисък размер на данъка ще бъдем от полза на хората с по-нисък доход. Община Сливен сега е в по-силно финансово състояние и може да си позволи не само да не увеличава данъка, но и да го намали, допълни още Стефан Радев.

От Общината ще направят предложение за намаляване и на коефициентите за екологичност като в Наребдата се заложат минималните по закон данни. Това от своя страна също ще доведе до спад в налога.

Предстои още работа по предложението, защото очакваме и нова информация от МВР, но усилията ни са в тази посока – по-нисък данък за автомобилите в Община Сливен, посочи още той.

1 Коментар

 1. Тази норма 74 кв вече отпада
  И това старо твърдение че това е мощен автомобил трябва да остане в миналото .
  Както може да се види във Столична община .
  Няма никаква логика в това
  Една кола 74 кв дори и стара дизелова да плаща данък 40 лв и от сега нататък да буде той намалян
  А кола с мощност 75 кв доринс евро 4/5 да плаща данък 4/5 пути по висок от порядъка на 140/200 лв на година.
  Столична общима маха тази ,,Ретро,, граница.В момента в автомобилната индустрия дори малолитражен градски автомобил дори и 3 цилиндъра надминава посоченат от 79 година мощност от 74 кв .
  Така че ,преди да се предприема каквото и да било от г-н Кмета ,добре би било да си свери малко часовника с времето и ингормацията
  Блаагодаря

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук