Предлагат нови дати за изпитите за 7 и 12 клас

„Единственият сценарий, по който ще говорим днес е този, при който учебните часове ще се възстановят от 14 май. Останалите предположения са условни. Ще се наложи да отложим изпитите с между 4 и 10 дни. Най-вероятно ще предложим държавните зрелостни изпити да се проведат на 30 май и 1 юни, а не на 20 и 22 май. Тоест, да имаме 8-9 дни, в които да се приключи учебната година за дванадесетокласниците“. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев на извънреден брифинг в Министерския съвет, съобщава Нова телевизия.

Вероятно ще се предложи и отлагане на изпитите след седми клас за 13 и 15 юни. Изпитите след 4 и 10 клас на този етап няма да се отменят, но ще бъдат преместени на 29 и 30 май.

Новите дати за националното външно оценяване и държавните зрелостни изпити ще бъдат обсъдени със социланите партньори и професионална общност. Отпадане на оценяването е невъзможно според министър Вълчев.

„Все още не сме достигнали пика на заразата. Вероятно във всички страни ще има преместване на приемните кампании във висшите училища. Готови сме да издадем по-рано дипломите за 12 клас. Няма да имаме проблем с нормалното приключване на учебната година“, категоричен бе Вълчев.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук