Предлагат ограничаване на мандатите за кметове и общински съветници

Един от коалиционните партньори на „Продължаваме промяната“ – политическото движение „Социалдемократи“, ще предложи ограничаване на мандатите за кметове и общински съветници. Предложението ще бъде внесено в парламента до средата на март, а целта е да се ограничат корупционни практики, съобщава БНР.

„Това е изцяло инициатива на ПД „Социалдемократи“, тя е коментирана в рамките на нашата Коалиция на промяната, за което имаме подкрепата и на останалите членове на нашата коалиция. (…) Идеята е да се ограничат мандатите на кметовете на общини и на райони, без кметовете на населени места, а също и за общинските съветници“, пояснява пред Националното радио Елена Нонева, председател на движението.

Очертават се две групи предложения – едната е кметовете и общинските съветници да имат два последователни мандата, последвани от прекъсване. Това е по-мекият вариант, защото предполага подновяване на кандидатирането след прекъсването. По-твърдият е избираемостта да се ограничава до два мандата. Целта е да се прекратят корупционни практики и влияния, стана ясно от думите на Нонева.

Днес дискусиите ще бъдат финализирани преди окончателно внасяне на предложение за промени. Предстои да се коментира дали това няма да ограничи избирателните права на кандидатите.

„До средата на следващия месец ние ще внесем това предложение в Народното събрание, да може да бъде обсъдено в рамките на коалицията и вече да се търси законодателна промяна“, уточнява още Елена Нонева.

„Аз лично подкрепям идеята за мандатност, но съм по-голям привърженик на възможността да бъдат отзовавани кметове и общински съветници. Въпросът е по какъв начин да става това. В България има огромен проблем в местната власт“, коментира Настимир Ананиев от „Продължаваме Промяната“, по време на дискусия на тема „Ограничаване на броя на мандатите на кметове и общински съветници“.

„Отзоваването на кандидати сме мислили да се въведе, когато има електронно гласуване, по този начин всеки един избирател може да си свали доверието, дадено по време на избори и ако се стигне до висок процент от страна на избирателите, може да се стигне до оттегляне“, заяви Ананиев.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук