Предлагат три видни личности за Почетен гражданин на Сливен

Имената на три видни личности ще бъдат предложени за тазгодишни носители на званието „Почетен гражданин на град Сливен и общината“. Това става ясно от предварителните материали за предстоящата в четвъртък, 14 септември, сесия на Общинския съвет.

На заседание на Комисията по символика на 30 август са разгледани и подкрепени и трите номинации. Първата номинация е на Инициативен комитет за удостояване със званието „Почетен гражданин на град Сливен и общината“ на Георги Тодоров Попов. Роден е в Сливен. Завършва ППМГ „Добри Чинтулов“. Продължава своето образование едновременно в Националната музикална академия „П. Владигеров“ в София и АМТИИ „А. Диамандиев“ в  Пловдив. Притежава магистърска степен по оркестрово дирижиране и музикална педагогика. Създател и ръководител от 2006 г. досега на „Колегиум Осанна“. Композитор на свободна практика. Преподавател в НЧ „Славянска беседа“, в театралния департамент на НБУ в НУФИ „Филип Кутев“ – Котел. Автор на камерни инструментални произведения, кантати за пиано и гласове по стихове на Иван Вазов, кантати върху старобългарски текстове. Автор е на музика за над 150 театрални представления и кинопродукции в България и чужбина. Носител е на десетки награди.

Второто предложение е за Юлия Стоянова Кръстева. То е внесено от ректора на Бургаския свободен университет проф-д-р Милен Балтов. Юлия Кръстева е родом от Сливен. От малка учи френски език. Завършва „Френска филология“ в Софийски университет през 1964 г. От 1966 г. живее във Франция и пише на френски език. В основата е на структуралистката литературно-философска група „Тел Кел“. Юлия Кръстева е професор в Парижкия университет „Дени Дидро“ и има частна практика като психоаналитик. Редовно преподава в Колумбийския университет в Ню Йорк като гост-професор. През 2004 г. норвежкото правителство й дава Холбергова награда за „новаторската работа, посветена на въпросите, които са разположени в пресечната точка между език, култура и литература“. През 1997 г. получава Орден на Почетния легион на Франция. През 2022 г. тя бе първият българин, издигнат в ранг „велик офицер на Почетния легион“ и наречена от президента Макрон „последната публично известна интелектуалка“. В последната си книга „Пътувам себе си“ тя пресъздава, включително със снимков материал, връзката си със Сливен.

Съгласно Решение на Обществената комисия за избор на носител на наградата „Добри Чинтулов“ за 2023 г. бе избран писателят Милен Русков. Съгласно разпоредбите на чл.51, ал.8 от Наредбата за символиката, носителят на наградата „Добри Чинтулов“ задължително се предлага от Комисията по символика, да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин“. Милен Русков е писател и преводач от английски език, едно от най-изтъкнатите имена в българската литература през първите десетилетия на ХХI век. Отрано е привлечен към прозата. Големият успех го спохожда с третия му роман „Възвишение“. За сливенци романът е особено ценен и интересен и с описанията на Сливен и околностите, на Котел, Медвен и други селища от нашия край, със забавните истории, свързани с дейността на видни сливенски възрожденци като Сава Доброплодни и др. За творчеството си е удостоен с редица награди – „Златен век“, Националната награда за литература „Христо Г. Данов“, Награда за литература на Европейския съюз, Националната литературна награда „Елиас Канети“ и Националната литературна награда „Иван Вазов“.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук