Предлагат четирима носители на званието „Почетен гражданин на Сливен и общината“

Комисията по символика на Община Сливен излъчи четирима носители на званието „Почетен гражданин на Сливен“.

Дългогодишният уредник – фолклорист и етнолог в Историческия музей в Сливен доц. д-р Владимир Демирев е посветил повече от 100 научни студии и е автор на книги, свързани с културното наследство на Сливен и Сливенския край и на хайдушкото движение.  Той е номиниран от фондация „Памет“ за заслугите му в проучването и съхраняването на културно-историческото наследство.

Павел Шуманов и Евгений Балев са номинирани от председателя на Българската федерация по колоездене Димитър Кузов за заслугите им към Сливен и общината в областта на колоезденето.

Павел Шуманов е трикратен победител в Обиколката на България, победител в Обиколката на Румъния през 2006 г., носител на жълтата фланелка в най-престижното състезание в света за аматьори – Пробега на мира през 1988 г., класирал се е на трето и шесто място в Обиколката на Словения  през 1998 г. и в Световното първенство в Япония през 1990 г., в 100 км отборно бягане.

Рекордьорът по участия в Обиколката на България Евгений Балев отбеляза 20-тото си участие на последното й издание. Той е победител в Обиколката на България през 2007 г., в Обиколката Шекерланд, Румъния през 2010 г. , трети в Гран при – Геменц, Унгария през 2007 г. и Обиколката на Турция през 2005 г., първи в Гран при – Слънчев бряг през 2005 г.

Съгласно Наредбата за символиката на Община Сливен, носителят на наградата за литература и изкуство „Добри Чинтулов“ Александър Дойчинов е предложен за удостояване със званието „Почетен гражданин на Сливен“. Художникът е преподавател и директор на НХГ „Д. Добрович“, дългогодишен председател на представителството на СБХ в Сливен. Има редица самостоятелни изложби в страната и зад граница, лауреат е на различни награди от национални конкурси и форуми. Участва в архитектурни и дизайнерски проекти, работи за естетизацията на градската среда. Званието му се присъжда за особени заслуги към Сливен и общината в областта на културата.

Предложенията на Комисията по символика са внесени за одобрение от Общинския съвет. Заседанието ще се проведе на 13 октомври.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук