Представителят на УНИЦЕФ в България и Чавдар Божурски обсъдиха съвместни проекти 

Представителят на УНИЦЕФ в България д-р Джейн Муита се срещна с областния управител Чавдар Божурски, за да обсъдят изпълнените до момента проекти с подкрепата на организацията, както и бъдещите акценти в съвместната работа.

Д-р Муита посочи Сливен и областта като пример за добро партньорство и успешни практики. Сред тях са Центърът за майчино и детско здраве в Сливен, който предоставя услуги на семейства, бременни, родилки и деца до 3 години в извънболничната помощ, разкриването на т.нар. „синя стая“ за щадящо изслушване на деца, центровете за работа с деца на улицата и др. Представителката на световната организация съобщи, че успехът на училищата за родители в Сливен ще позволи тази програма да се разрастне и на други места в страната. В това направление УНИЦЕФ вече си сътрудничи с 37 други общини.

УНИЦЕФ ще продължава да оказва подкрепа в реформата за закрила на детето, както и за достъпа на деца до правосъдие. Сливен е напредничава област, подчерта гостенката, но организацията следи и какви са новите предизвикателства. Основното сред тях е свързано с младежта. Става дума за големия брой младежи на възраст между 15 и 24 години, които нито работят, нито учат. В момента се събират данни за проблемите, обсъждат се възможностите за младежки стажове, за да може младите да развият адекватни на пазара умения и знания.

Областният управител Чавдар Божурски благодари за положителната оценка, която д-р Джейн Муита даде за съвместната работа с УНИЦЕФ в Сливенска област. Той се ангажира да окаже съдействие по поставени конкретни въпроси, свързани с изпълнението на младежката програма.

При посещението си в Сливен представителката на УНИЦЕФ в България посети общините Нова Загора и Твърдица, където бяха подписани рамкови споразумения за партньорство. Тя проведе среща и със зам.кмета на община Сливен Пепа Чиликова. Д-р Муита разговаря и с директора на областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински” д-р Васислав Петров относно изпълнението на нова програма, финансирана от държавата по европейски проект, за създаването на звено за патронажни сестри към болницата, с подкрепата на УНИЦЕФ.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук