Представят книгата на Теодора Димова „Поразените”

Премиера на книгата на Теодора Димова „Поразените” ще се състои в Сливен на 25 септември от 17.30 ч. в залата на библиотека „Зора“, съобщиха от културната институция. Терорът и убийства на народната власт, унищожението на българската християнска интелигенция и манипулираната памет на поколенията след това е голямата тема на писателката Теодора Димова в новия й роман „Поразените“.

Писател, свещеник и предприемач са арестувани веднага след 9 септември 1944 година и няколко месеца по-късно убити от Народния съд. Трагичната история на семействата е разказана през погледна на съпругите им, които трябва да оцелеят с болката, за да отгледат децата си и да съхранят паметта за бащите им и истината за тях.

Писател, драматург и журналист, Теодора Димова е автор на 14 пиеси, 5 романа и един сборник с публицистика. През 2006 романът й Майките печели Наградата за източноевропейска литература на Bank Austria и KulturKontakt, има 11 издания у нас и е публикуван на 9 езика, а романът Адриана е преведен във Франция и в Чехия. През 2010 “Марма Мариан” печели Националната награда “Хр. Г. Данов” за българска художествена литература, а „Влакът за Емаус” – наградата за проза на портал Култура за 2014.

Теодора Димова е тазгодишният носител на голямата награда Хр.Г.Данов за цялостен принос в националната книжовна култура. Носител е на наградата в раздел „Критика и журналистика“ на Столична община за коментарите в „Портал Култура“. Тя е сред най – известните и четени български автори.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук