Президентът: Нови избори не са алтернатива, управляващите да се фокусират върху проблемите

Нов изборен цикъл в непосредствено бъдеще няма да отвори нова перспектива. Управляващата коалиция да се фокусира върху най-острите проблеми на обществото.

С този призив президентът Румен Радев се обърна към управляващите преди началото на новия политически сезон. Той добави, че през изминалия политически сезон многократно посочвал „два системни порока на България – несправедливостта и корупцията“. Според него до тях се стига с примирението на мнозинството, пише „Дневник“.

„Ако политическата класа е неспособна да се справи с проблемите, българите ще бъдат принудени да открият нови пътища за тяхното решаване. Като президент ще вложа своите сили в отстояването на българската демокрация“, каза още Радев.

Президентът определи като пробив в държавността срива на Търговския регистър и фалита на застрахователното дружество „Олимпик“, което остави над 200 хил. българи без застраховка на автомобилите. По думите му подобни проблеми отблъсквали чуждите инвеститори и именно заради това бил отчетен срив на чуждите инвестиции.

„България се управлява повече през телевизиите, отколкото през институциите. Скалъпени интриги засенчват в медиите фундаменталните проблеми на обществото – несправедливостта, бедността, демографската криза и беззаконието. Оставките вече не са решение, а бягство от реална отговорност. Проблемът в държавата не е персонален, а системен. Авторитаризмът не е бъдещето на България“, добави държавният глава.

По-късно днес управляващата коалиция ще се събере на коалиционен съвет, на който ще бъдат обсъдени подадените оставки от министрите Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски. На пресконференция миналата седмица Радев и Нанков обявиха, че след разговор с премиера Бойко Борисов са решили да напуснат постовете си, като причина за решението им е тежката катастрофа край Своге, при която загинаха 17 души.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук