През май безработните в Сливенско са намалели

През месец май 2022 г. отново има леко намаление в броя на регистрираните безработни в бюрата по труда от Сливенска област, съобщават от Дирекцията „Бюро по труда“ Сливен. В края на месеца те са 5224 и са със 58 души (1,1 процента) по-малко от безработните в края на април. С 26 на сто по-малко (с 1804 души) са те в сравнение със същия месец на м.г., когато поради епидемичната обстановка бяха 7028 души. Равнището на регистрирана безработица е 6,7 процента и в сравнение с април 2022 г. стойността на показателя спада с 0,1 процентни пункта.

Постъпилите на работа безработни са 319, с 25 души повече от предходния месец – с девет на сто. От тях 82 процента са устроени в реалната икономика – 262 души. Започналите работа на субсидирани работни места са 57 души, като повечето са включени в започналата през месец юли 2020 г. като антикризисна мярка схема „Заетост за теб” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Увеличават се заявените в бюрата по труда работни места на първичния пазар на труда: през май те са 343 и са с 46 процента (със 111 места) повече от предходния месец. Най-голям дял свободни работни места са заявени в Преработваща промишленост – 45 процента; Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети – 16 процента; Хотелиерство и ресторантьорство – 16 процента. Най-много работни места са обявени за позициите: камериер; работник в консервна фабрика; машинен оператор; общ работник; готвач; чистач; шлосер-монтьор; сервитьор и др.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук