Преминаването на природен газ e приоритет на „Топлофикация“ Сливен

„Бъдещите ни намерения са за плавно реализиране на проектите за производство на енергия и от природен газ. Стремежът ни е да произвеждаме електро и топлоенергия по доказано екологичен начин и това е една от стъпките.“ Това заяви инж. Павлин Костов, директор на „Топлофикация“ Сливен. Той посочи, че включването на природен газ ще доведе до подобряване на състоянието на околната среда в Сливен.

„Природният газ е по-екологичен от въглищата и не е случайно, че не само в България, но и в други страни, зависими от въглищата, го избират. Основен приоритет при използването на природен газ е, че отделените фини прахови частици са минимални, както и по-малкото количество отделени парникови газове“, заяви още директорът на сливенския ТЕЦ.

Според него, поне на този етап природният газ ще има важно значение за плавното преминаване към нисковъглеродно производство и изпълнение целите на Европейската Зелена сделка. „Въглищните региони трябва да се превърнат в основни двигатели на нисковъглеродния преход. Той ще бъде тежък като цяло за енергетиката, в частност ТЕЦ-овете като „Топлофикация“ Сливен, които използват въглища, но смятам, че ще се справим“, каза инж. Костов, като допълни, че ако промените се извършат плавно, ще се открият много възможности за въглищните региони. „Те ще
придобият нов облик и ще привлекат български и чуждестранни инвеститори. Това ще бъде много важно за развитието на нашата икономика“, заяви той.

По думите му, в сливенската топлоцентрала винаги са работили в синхрон с европейските изисквания за производство на топло и електроенергия. През последните години, от предприятието са включили в енергийния си микс и биомаса, защото чрез замяната с алтернативни горива се спомага за подобряване на показателите за отделяните емисии.

Директорът на „Топлофикация“ Сливен припомни, че на територията на централата действат очистваща инсталация и електрофилтри, които гарантират спазване на екологичните норми. „Ние инвестираме в екологични проекти, защото мислим за града ни“, допълни още той.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук