Престъпна група пробвала да продаде златно съкровище за 2 милиона евро

Повдигнати са обвинения на четирима души за участие в организирана престъпна група за търговия на културно-исторически ценности, съобщиха от Спецпрокуратурата.

Специализираната прокуратура показа спасено златно съкровище. То беше задържано при опит да бъде продадено край Симеоновград. Сред четиримата арестувани членове на организираната престъпна група има и един служител на ДАНС, предаде bTV.

Тракийски златен венец, торква или огърлие, и две масивни гривни са най-скъпите находки, заловени в понеделник.Разплитането на историята тръгва от ДАНС, където по вътрешни канали научават, че техен служител се занимава нелегална търговия на ценности. Акцията е осъществена съвместно с ГДБОП.

Главен комисар Ивайло Спиридонов обясни, че са задържани 7 лица, а на 4 от тях са повдигнати обвинения.

Задържаният служител на ДАНС е Недко Добрев, който е координирал срещите, отговарял за охраната и подсигуряването на групата.

Нямаме основания на този етап да се съмняваме в автентичността на златните предмети, каза  зам.-директорът на Националният археологически институт към БАН доц. д-р Христо Попов.

„Става въпрос за втората половина на 4 век пр. н. е. На територията на България могат да бъдат посочени 4 изцяло запазени венци от този период. Другите предмети също са интересни “, обясни доц. Попов.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук