Приходната агенция няма да даде отсрочка за смяна на касовите апарати

Няма да има отсрочка за смяна на касовите апарати. До март догодина трябва да се сменят софтуерът или целият апарат на 190 хил. устройства, регистрирани по ДДС. Това коментира говорителят на Националната агенция по проходите (НАП) Росен Бъчваров в ефира на Би Ти Ви.

„Годишно държавата губи приход от 330 млн. лв. заради липсата на регулация на софтуера на касовите апарати. Понеже никога не е имало регламент, а промените са сериозни, затова сега има дискусия. Но ние нямаме принципни различия с бизнеса“, заяви той. Бъчваров добави, че се въвежда и граждански контрол – чрез сканиране на код ще може да се прецени дали касовата бележка е истинска.

„На половината трябва да се актуализира софтуерът, за другите е нужна хардуерна смяна. Чрез промените НАП ще има още по-детайлна информация кой укрива данъци и кой не – например дали е реално ресторант с 8 души персонал да отчита оборот от 60 лв. Чрез промените ще бъдем много по-ефективни в контрола и то към непочтения бизнес“, добави говорителят на НАП. Той допълни, че няма да се изисква кодът на самите устройства и няма място за притеснение за търговците.

Според Ясен Танев, председател на управителния съвет на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер, срокът трябва да бъде удължен, за да се прецизират изискванията към бизнеса. По думите му в момента достъпът до данни на НАП е твърде широк.

„Настояваме за малка отсрочка, за да може текстовете да се прецизират. Според нас времето няма да стигне, за да се изпълнят някои технологически процеси“, каза той.

Той е на мнение, че ако има търговци, които не отчитат оборот, това може да се случва и чрез нов софтуер. Според него трябва да се прецизира обхватът на данните, които ще се получават чрез фискалните устройства, защото може да се стигне до изтичане на данни.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук