При какви мерки ще работят заведенията?

От 1 юни заведенията за хранене започват да работят и в закритите си части при спазване на всички изисквания за безопасност. Сега обаче на преден план излиза въпросът с по-ниското ДДС. От бранша твърдят, че има неясноти около намаляването на 9%.

„Според новата заповед на министър Ананиев в закритите части на заведенията трябва да се носят маски. Според нас обаче това трябва да отпадне, защото няма как хората да се хранят, ако носят такива“. Това заяви Емил Коларов от Сдружението на заведенията в България пред Нова телевизия.

„Пуснали сме писма в тази връзка до Министерството на здравеопазването, както и до Министерството на туризма. Очакваме реакция в тази връзка“, коментира още той.

„По-голямата болка на част от нашите колеги е, че се забавя отварянето на нощните заведения. Тези хора вече три месеца стоят без работа. Как ще има клиенти на морето, без да могат да посещават такъв тип обекти?“, запита Коларов.

„Ще приемаме клиенти, както е предвидено в заповедта на министъра. Персоналът ще носи маски, ще има дезинфектанти на достъпни и видими места. Няма да се допускат повече от четирима души на маса, освен ако не са от едно семейство“, коментира Димитър Найденов, който е един от собствениците на ресторант в Бургас.

Ресторантьорският бранш до момента е един от най-засегнатите от кризата с коронавируса, тъй като според собственици на заведения при тях мярката 60 на 40 не действала. Затова сега се надяват на глътка свеж въздух с намаляването на ДДС. Припомнят скока на цени на продукти, минималната работна заплата през последните години и ниската покупателна способност на българина.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук