Проведе се заключителният етап на тактическо учение „Ответен удар 2019“

Заключителният етап на националното тактическо учение с бойни стрелби „Ответен удар 2019“ се проведе на 19 юни на полигон „Ново село“. Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев прие строя и поздрави участниците. Гости на събитието бяха областният управител Чавдар Божурски, началникът на отбраната ген.Андрей Боцев, директорът на ТД на ДАНС-Сливен Николай Чиликов, директорът на ОД на МВР-Сливен ст.комисар Димитър Величков.

Заключителният етап включваше демонстрации на тактически бойни действия с участието на механизирани роти от въоръжените сили на България, Северна Македония и Албания с осигурена евакуационна поддръжка от щурмови самолети СУ – 25 К и въртолети „Апачи“ и авиомедицинска евакуация с въртолет. На полигона бе показана бойна техника и бяха връчени сертификати на военнослужещите, участвали в обучението.

„Ответен удар 2019“ започна на 7 юни. В него участваха над 600 военнослужещи от Сухопътните войски и Военно въздушните сили на Българската армия, механизирана рота от Сухопътните сили на САЩ, пехотен взвод от Албания, пехотен взвод от Северна Македония, танков взвод и вертолети от Гърция. Те бяха обучавани на оперативна съвместимост, свързана с изпълнението на задачи на национално и съюзническо ниво при отбранителни операции в зоната на сигурност.

Демонстрациите от заключителния етап на подготовката бяха наблюдавани още от ген.майор Гари Клиф от Националната гвардия на щата Масачузетс, САЩ, ген.лейтенант Васко Гурчиновски – началник на Генералния щаб на армията на Северна Македония, ген.лейтенант Георгиос Камбас – началник на Главния щаб на Сухопътните войски на Гърция.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук