Проверки в заведения и търговски обекти в кв. „Клуцохор“ за спазване на противоепидемичните мерки

Заведения и търговски обекти в кв. „Клуцохор“ са били проверявани през изминалата седмица за спазване на противоепидемичните мерки. Съвместни екипи на РЗИ, ОДБХ и ОД на МВР бяха разпоредени от областния управител Чавдар Божурски.  На 26 юни са проверени и три заведения в Нова Загора. На управителите на две от тях са дадени предписания за извършване на дезинфекция на три или на един час в топлите кухни и санитарните възли. Нарушения не са открити в заведение за бързи закуски към бензиностанция.

От 26 до 29 юни включително ОД на МВР са извършили 113 проверки на територията на областта за спазване на противоепидемичните мерки. При проверките са съставени 62 предупредителни протокола и 7 акта за неносене на предпазни маски в закрити пространства. За това нарушение минималната глоба е 300 лева.

Областният управител Чавдар Божурски призовава гражданите и работодателите да не се отклоняват от указаните противоепидемични мерки, които включват физическа дистанция, редовно миене на ръцете и редовна дезинфекция, носене на предпазни маски или други средства, покриващи носа и устата, в закрити площи. „Необходимо е да се придържаме с голяма дисциплина към мерките, тъй като разпространението на коронавируса и в Сливенска област вече е дифузно. Вярвам, че всички ще се съобразим с тази ситуация, защото от дисциплината на всеки зависи доколко ще ограничим разпространението на заразата“, коментира областният управител.

От Областния кризисен щаб посочват още, че през изминалата седмица се отбелязва намаление в броя на регистрираните случаи на Ковид-19 в Сливенска област. 38 лица от областта са дали положителен резултат за коронавирусна инфекция в периода от 22 до 28 юни. В предходния едноседмичен период положителните случаи бяха 44.

Най-много са заболелите в община Нова Загора – 19 души. От тях 11 души са жители на кв. „Шести“, повечето са се инфектирали на работното място. Най-голямата община в областта – Сливенската, е с 18 нови случая. Двама са новорегистрираните болни в община Твърдица.

От началото на епидемията към момента 259 са случаите на Ковид-19 в областта, 163 са изписаните пациенти. Активните са 80, лечението им се осъществява в инфекциозните отделения на областната и на военната болница в Сливен или в условията на домашен стационар.

В посочения период под домашна карантина са поставени 431 жители на областта – 144 пристигнали от рискови зони и 259 контактни на заразени лица. В домашна изолация са и лица, които са изписани от болница след проведено лечение. Общият брой на карантинираните към момента е 858 души, а от началото на пандемията досега от карантина са отпаднали близо 6 900 души.

За съжаление, двама души изгубиха битката с коронавируса през изминалата седмица – жена на 38 г. от новозагорското с. Дядово и жена на 65 г. от сливенското с.Чинтулово. И двете са приети в тежко състояние на болнично лечение, имали са съпътстващи заболявания. Областният кризисен щаб изказва съболезнования на семействата и близките им.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук