Проверяват дали децата и учениците наистина посещават образователните институции

Проверки за реалната посещаемост на децата и учениците в образователните институции започват в Сливенска област. Те ще се извършват  при обмен на данни, сигнали и в партньорство между институциите, ангажирани с  изпълнението на Механизма за приобщаване към образованието на децата и учениците  в задължителната предучилищна и училищна възраст. Решението за проверките  е взето по време на заседание на Областния координационен център по механизма, проведено днес.

По думите на областния управител Чавдар Божурски, важното е децата не само да бъдат записани, а и да останат в класните стаи.

По време на дискусията стана ясно още, че част от институциите имат затруднения с  информационната система, която отразява дейността на екипите за обхват и статуса на учениците.  В тази връзка областният управител ще изпрати запитване до МОН  за разрешаване на проблемите с достъпа до системата и използването на софтуера.

Екипите за обхват са обходили адресите на 2 495 деца и ученици, които са отпаднали през миналата и предходни години от образованието, съобщи Илонка Толева, ст.експерт в РУО-Сливен. 447 вече учат, като 125 от тях са на възраст 5, 6 и 7 години.  През ноември ще бъдат обходени адресите на други 557 ученици, които през миналата учебна година са посещавали училище, но през тази не са записани.

В заседанието участваха зам.областният управител Димитринка Петкова, ръководители и представители на РУО, РДСП, ОД на МВР, РЗИ, общините Нова Загора, Котел и Сливен.

Областният координационен център по механизма бе създаден съгласно писмо на вицепремиера Томислав Дончев. Негов председател е областният управител.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук