Проверяват земеделските производители за еднодневни трудови договори

Дирекция „Инспекция по труда” Сливен извършва проверки на всички земеделски производители на територията на областта за законосъобразното възникване на трудовите отношения. От 2015 г. земеделските стопани, отглеждащи плодове и зеленчуци, розов цвят и лавандула, могат да се възползват от създадения в Кодекса на труда облекчен ред за наемане на работна ръка по силата на трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа. Този договор е с продължителност от един ден. От 2018 г. беше въведена възможност да се предоставят еднодневни договори и за четири часа. Веднага след влизане на промяната в законодателството, ИА ГИТ адаптира програмният продукт за предоставяне образците на еднодневни договори по електронен път и за предоставянето на такива договори за 4 часа.

Системата, надградена също по проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“, позволява земеделските стопани да заявяват еднодневни договори по всяко време, включително в извънработното за администрацията. Програмният продукт предлага и други функционалности с цел облекчаване администрирането на процеса по сключването на еднодневните трудови договори, като директно генериране на данните на лицата, които вече са вкарани в системата, калкулатор за изчисляване на дължимите авансово осигурителни вноски и т.н.

Остава и възможността за заверяване на образците на еднодневни трудови договори на място в дирекциите „Инспекция по труда“ по местонахождение на имотите. За размерите на осигурителните вноски, както и по други въпроси, свързани с този вид договор можете да се консултирате на тел. 044/622923 или на място в Инспекцията.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук