Проверяват нивото на пожарна безопасност в детските градини и домовете за социални грижи

Района служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ Сливен проверява нивото на пожарна безопасност в домовете за социални грижи, детски градини и детски ясли в община Сливен. При проверките се обръща внимание на начина на ползване на отоплителните и нагревателни уреди, създадените условия за безопасна евакуация, спазване на сроковете за проиграване на плановете за евакуация, създадените условия за успешно пожарогасене и др.

Целта е ръководствата и служителите в детските и социални заведения да се запознаят с най-честите причини за възникване на пожари, както и начините за бърза и навременна реакция в рискова ситуация.

Малките деца не са в състояние да усещат опасността. Те имат много ограничена възможност да реагират бързо и правилно в извънредна ситуация. Това увеличава риска от смърт или телесна повреда при пожар. В повече от 50 процента от случаите с фатален край при пожар загиват деца на възраст под 5-годишна възраст. Излизането от огнището на пожара е трудно за малките деца, защото те нямат необходимите двигателни умения и умствени способности, за бърза евакуация от горяща сграда. Децата обикновено се опитват да се скрият от пожара зад някоя преграда, под легло или в някой ъгъл.

Възрастните хора понякога са под въздействието на упойващи лекарствените средства и това оказва затрудняване в ориентацията и правилното реагиране при пожар. По същия начин въздейства и стресът, породен от самото събитие. Зрителни или слухови увреждания също могат да забавят откриването на възникнал пожар и пътят за евакуация през това време да бъде прекъснат.

Димът и токсичните газове отделящи се от пожарите са също толкова смъртоносни, колкото и пламъците. Дишането се затруднява. Задушаването е една от основните причини, поради която хората загиват при пожар.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук