Проверяват търговците на риба преди Никулден

Продължават проверките на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) заради Никулден. Във връзка с предстоящия празник инспектори влизат в обекти за производство и продажба на риба и рибни продукти в цялата страна. Проверките започнаха на 3 декември и ще продължат до 7 декември, информира Нова телевизия.

По време на засиления контрол се проверяват водоеми за развъждане на жива риба, обекти за отглеждане на аквакултури, за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро и дребно, пазари и борси, и заведения за обществено хранене. При проверките инспекторите следят за наличие на системи за управление безопасността на храните, сградов фонд и оборудване, съответствие с изискванията за етикетиране, срокове на годност и температура на съхранение.

БАБХ призовава хората да купуват риба от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск.

Съвети към потребителите при закупуване на прясна риба: Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз, ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Не трябва да има разкъсвания. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук