Прогноза: Лихвите по кредитите скачат. Кога, а и с колко? Не е ясно!

В края на годината лихвите по кредитите ще започнат леко да се повишават. Тази прогноза направи Екатерина Кирилова, главен търговски директор в „УниКредит Консюмър Файненсинг“ по време на форума „Шума на парите“.

Банкерите отчитат като тенденция ръст на потребителските кредити, с които хората с жилищни заеми рефинансират остатъка от ипотеките си.

Кирилова направи прогноза дали ще поскъпнат заемите: „Нашата прогноза е, че лихвите ще се задържат и, може би в края на годината ще започнат леко да се покачват“.

На този етап не е ясно как влизането на страната в Еврозоната ще се отрази на лихвите по заемите.

Банкерката по-скоро не очаква промяна в тази насока.

„Информацията, която имам, а и съм работила в страни от еврозоната, показва, че към момента ние държим едни добри нива на финансиране на населението и не очаквам да има съществени промени“, обясни тя.

Дигиталните услуги са предпочитани от хората в големите градове, докато в малките населени места хората предпочитат да отидат до банковия офис, показват наблюденията на финансистите.

Те обаче са убедени, че банковите клонове няма да изчезнат въпреки дигитализацията, а ще се превърнат в консултантски центрове.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук