Проектосъстав на коалиционния кабинет

Снимка: БГНЕС

Румен Радев прие в президентството Кирил Петков и Асен Василев от ПП в началото на двата дни преговори с парламентарно представените партии, а те от своя страна обещаха в най-кратки срокове да се върнат при него с готовност за мандат.

Въпреки, че все още имената на бъдещите министри не са оповестявани, с няколко изключения, в публичното пространство изтече информация, кои са хората, които евентуално ще заемат много скоро министерските кресла. Вестник „Сега“ публикува имена, които коалиционните партньори обсъждат за състав на бъдещето правителство, позовавайки се на свои източници от средите на преговарящите.

 

Министър председател:
Кирил Петков, ПП
Лидер на новосформирания политически проект „Продължаваме промяната“. Завършва гимназия в София, Университета на Британска Колумбия във Ванкувър и магистратура по бизнес администрация в Харвард. Един от основателите на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност в СУ.

 

Вицепремиер и министър на екологията
Борислав Сандов, ДБ
Еколог, политик и народен представител. Член е на политическия съвет на обединение Демократична България. Съучредител е на партия „Зелено движение“ и неин съпредседател.

 

 

Вицепремиер и министър на държавните предприятия:
Корнелия Нинова, БСП
Лидер на БСП от 8 май 2016 г. Завършила е НГДЕК и право в СУ. През 1995 г. работи в Софийския градски съд като стажант-съдия, а в периода 1995 – 1996 г. е юрисконсулт на Столична община. Между 1997 и 2005 г. е изпълнителен директор на “Техноимпекс” и председател на съвета на директорите на “Техноимпортекспорт”. Член на БСП от 2003 г. От септември 2005 г. до март 2007 г. Нинова е зам. министър на икономиката и енергетиката по външноикономическата политика
Вицепремиер и министър на финансите:
Асен Василев, ПП
Бизнесмен, предприемач и икономист. Заема поста министър на финансите в служебния кабинет на Стефан Янев от 12 май до 16 септември 2021 г. Преди това е министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков.

 

 

Вицепремиер и министър без портфейл. Ще отговаря за административната реформа
Калина Константинова, ПП

Завършва икономика в Колеж „Бард“ в Ню Йорк и магистърска степен по „Устойчиво развитие“ в Лондонското училище по икономика и политически науки. Икономист. Работила е в частния, публичния и нестопанския сектор. Беше заместник министър на икономиката в служебното правителство.

 

Министър на вътрешните работи:
Бойко Рашков, ПП

Юрист и университетски преподавател по право. Бил е директор на Националната следствена служба. Бил е зам.-министър на правосъдието от януари 2008 г. до май 2009 г., а от 2013 г. до декември 2018 г. е председател на Национално бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. От 12 май 2021 г. е служебен министър на вътрешните работи и заместник министър-председател

Министър на образованието:
Николай Денков, ПП
Физикохимик и университетски преподавател, професор в Софийския университет, доктор на химическите науки. От 27 януари до 4 май 2017 г. е министър на образованието и науката в служебното правителство на Огнян Герджиков. Служебен министър на образованието от 12 май 2021 г.

 

Министър на растеж и иновации:
Даниел Лорер, ПП
Бизнесмен, инвеститор и политик от ПП. Беше съветник в кабинета на министъра на икономиката Кирил Петков и председател на Комисията по прозрачност към министерството на икономиката. Живял е в Тел Авив, Брюксел, Цюрих и Барселона. Участвал е в младежкото движение на социалистическата партия в Израел. Член е на УС на “Шалом”.

 

Министър на правосъдието:
Надежда Йорданова, ДБ
Юрист. Зам.-председател на парламентарната група на “Демократична България” в 45-ото и 46-ото НС. Била е началник на политическия кабинет на Христо Иванов в Министерство на правосъдието (2014 – 2015 г.). Омъжена е и има един син.

 

Министър на регионалното развитие и благоустройството:
Гроздан Караджов, ИТН
Бивш председател на ФНСД, през 1997 г. става главен секретар на Комитета по пощи и далекосъобщения. Беше главен секретар на министерството на транспорта по времето на Иван Костов и представител на държавата в управлението на БТК. Ексдепутат от Реформаторския блок. Беше номинация на ИТН за министър в 46-ото НС.

 

Министър на транспорта:
Николай Събев, ПП
Мажоритарен собственик в куриерската компания „Еконт Експрес“. Роден е през 1960 г. в Русе. Завършил е Висшето военноморско училище със специалност „Експлоатация и управление на флота и пристанището“ и УНСС със специалност „Икономика и управление на транспорта“. С бизнес се занимава от 1993 г., а преди това е заемал поста търговски директор в държавното предприятие „Параходство Българско речно плаване“.

Министър на външните работи
Димитър Гърдев, ИТН
Международен секретар на ПП „ИТН”. Бил е съветник в европарламента. Работил е известно време в посолството ни в Никозия. Преди да се занимава с външна политика е бил мениджър „Бизнес риск“, старши вътрешен одитор, във „Виваком“ АД.

Министерство на електронното управление
Божидар Божанов, ДБ
ИТ експерт и предприемач, oсновател на компания за информационна сигурност. Има опит в изграждането на електронното управление, като в ролята на експерт е участвал в подготовката на редица законови изменения и стратегически документи. Член е на изпълнителния съвет на “Да, България!”. Завършил Голдсмит колидж, част от Лондонския университет.

 

Министър на младежта и спорта:
Радостин Василев, ИТН
Адвокат. Има дългогодишен опит в областта на гражданското, облигационното, търговското, трудовото право и изпълнителното производство. През последните 13 години е един от малкото специалисти в България, които се занимават с международно спортно право. Депутат от ИТН.

 

Министър на здравеопазването
Асена Сербезова, ПП
Професор. Председател на Българския фармацевтичен съюз от февруари 2020 г. Завършва фармация в Медицински университет – София през 1996 г. Преди да оглави Българския фармацевтичен съюз проф. Сербезова е изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) в продължение на 4 години. Преподава във Факултета по обществено здраве на Медицинския университет – София.
Министър на отбраната:
Стефан Янев, ПП
Служебен министър-председател от 12 май 2021 г., офицер, бригаден генерал, служебен вицепремиер и служебен министър на отбраната през 2017 г. Бивш началник на Националния военен университет „Васил Левски“. Беше и секретар по сигурност и отбрана на президента Румен Радев.

 

Министър на културата:
Тодор Мечкарски, ПП

Преподавател в катедра „Сценична реч“ на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ от 2011 г. Завършва „Актьорско майсторство за драматичен театър“ в класа на проф. Красимир Спасов, магистър е по „Мениджмънт в сценичните изкуства“(НАТФИЗ) и „Логопедия“(СУ) и защитава докторат в специалността „Театрознание и театрално изкуство“(НАТФИЗ).
Министър на енергетиката
Александър Николов, ИТН
До средата на август Николов бе заместник-министър на енергетиката – тогава бе освободен от премира Стефан Янев. Николов бе посочен да оглави енергетиката във втория несбъднал се кабинет на „Има такъв народ“. Притежава дълъг мениджърски опит в сферата на телекомуникациите, финансите, инвестициите и капиталовите пазари. Бил е изпълнителен директор на фонд за рисков капитал, управлявал е стратегически проекти, развиващи иновативни финансови технологии. Магистър по финанси от УНСС.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук