Проектът за велоалеята на бул.“П. Хитов“ ще бъде преразгледан

Проектът за велоалеята на бул. „Панайот Хитов“ ще бъде преразгледан отново, за да се види дали има някакви опции за промяна. Недоволните от сегашния му вариант пък дадоха време на Общината и проектантите това да се случи до понеделник, иначе продължават с протестните си действия. До това развитие на ситуацията се стигна след почти двучасови разговори между общинското ръководство, представител на проектантите, на колоездачите и на протестиращите.

„Ние още веднъж ще прегледаме проекта, да видим дали има някакви опции за промяна. Но това, което се предложи от една веднага се отхвърля от друга група граждани. През цялата работа по този проект ние се опитваме да балансираме различните интереси, на различните групи – на хората, които живеят там, на велосипедистите, на автомобилистите, на бизнеса. Опитваме се решението да е балансирано, така че да засяга най-малко интереси и да дава най-много предимства за придвижване напред на проекта“, каза кметът Стефан Радев.

Проектантът Марин Васев, уточни, че чисто технически предложението на протестиращите част от алеята или цялата да бъде качена на тротоара е неизпълнимо и няма да отговоря на изискванията на нормативната уредба. Ако се използва алтрнативно трасе – на ул. „Желю войвода“ за изграждане на велоалеята пък се очаква сериозен отпор от живущите там, които и в момента имат проблем с местата за паркиране.

Що се отнася до едно от предложениеята на днешната среща, лентите за паркиране, да станат ленти за престой, кметът поясни, че това е въпрос на организация на движението, а не на сегашното строителство на велоалеята.  „Това ще удовлетвори интересите на бизнеса, но тук имаме и интересите на живеещите там, на които са им нужни места където да паркират автомобилите си. Ако преценим, че мястото е недостатъчно за автомобили, въпреки, че булеварда има достатъчно ширина дори с направата на велоалея на пътното платно, винаги можем едната лента за паркиране да я премахнем и да стане част от пространството за движение. В същото време там да разрешим временния престой, така че хората да могат да спират, да зареждат обекти, да пазаруват, но не да паркират постоянно“, коментира още той.

По думите му, при реализацията на сегашния проект, движението по булеварда няма да стане невъзможно, каквито са опасенията на протестиращите. „ Нищо не се променя като пропускателна способност на булеварда, но имаме вариант и ако е затруднено движението как да реагираме. Самата организация на движението няма общо със строителството на велоалеята, тоест велоалеята си се построява в този си вариант, а организирането на движението може да променяме винаги“, категоричен беше градоначалникът.

От името на недоволстващите, Стефан Христов уточни, че те не са против самото изграждане на велоалеята, а против сегашния вариант за направата й. Те дадоха срок на Общината до понеделник, за да намери решение на проблема, иначе протестните действия ще продължат.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук