Промениха присъдата на убиеца на Кристин от Сотиря

След окончателно решение на ВКС Мартин Трифонов ще изтърпява наказание „доживотен затвор“ за убийството на малолетната Кристин в село Сотиря. От съда информират, че на последна инстанция присъдата е изменена от „доживотен затвор без замяна“ в „доживотен затвор“. Делото беше образувано по жалба от защитника на подсъдимия.

На първа инстанция Трифонов беше осъден за престъплението, извършено преди две години в сливенското село. А в присъдата беше записано, че умишлено е умъртвил по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост малката Кристин. Трифонов беше осъден и за опит за изнасилване на детето.

Присъдата беше потвърдена с решение на Бургаския апелативен съд. Върховните съдии приемат, че касационната жалба е основателна по отношение несправедливост на наложеното наказание.

Според върховните магистрати апелативният съд е определил вида на санкцията след попълване на доказателствения материал с достатъчно данни за извършеното. От друга страна общата преценка не дава основание за извод, че наложеното на Трифонов най-строго и изключително наказание е адекватно.

Насилието и бруталността са самоцелни, напълно излишни за сломяване на съпротивата на 6-годишно дете, пише в мотивите на ВКС. Също така фактът, че е изтърпял ефективно наказание лишаване от свобода, и само година по-късно посегнал на живота на Кристи, показва, според съда, че не е преодолял липсата на задръжки, не е изградил морални ценности и продължава да не зачита установените норми на поведение.

Според състава на ВКС решителен аргумент в подкрепа на искането за налагане на по-лекото наказание е двадесет и една годишната възраст на подсъдимия.

Процесът на деградация на личността не е продължил достатъчно дълго, поради
което съществува вероятност да е обратим, мотивират се съдиите. Неприемливите възгледи и антиобществени нагласи са формирани у подсъдимия под влияние на липсата на достатъчно възпитателни грижи в ранната му възраст и отсъствието на социална среда, пише в окончателното решение на съда, съобщава Нова телевизия.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук