Просветното министерство разработва стратегия за възпитанието в училище

Министерството на образованието и науката разработва проектна стратегия за възпитателната работа в училище. Целта е да се откроят наборите от ценности, в които искаме да възпитаме децата си, обяви ресорният министър Красимир Вълчев днес, цитиран от „Фокус“.

В момента образователните институции осъществяват възпитателна дейност, но нейните параметри не са дефинирани.

„В проекта се залага да възпитаме децата в толерантност, уважение, нравствени и патриотични ценности. Стратегията е засегнала и трудовото възпитание, дисциплина и отговорност“, коментира още министър Вълчев, цитиран от „Фокус“.

Според него възпитателната дейност е едно непрестанно взаимодействие семейство – училище и държава – семейство. По думите на министъра трябва да се търси взаимодействие между родители и институции.

„Ефектите на образование са едни от най-важните за обществото, за развитието, за това как изглеждаме. Тези ефекти са дългосрочни и проникващи в обществените отношения. Добрата новина е, че имаме един набор от ценности, за които имаме обществен консенсус“, обясни Красимир Вълчев. Според него възпитателната дейност е едно непрестанно взаимодействие семейство – училище, държава – семейство.

„Част от въпросите в стратегията са за тези въпроси, за границите и възможностите на образователните институции за възпитанието на децата. Докъде стигат границите на родителите. Ние търсим това ползотворно взаимодействие в името на детето“, обясни още Вълчев. „В проекта се залага да възпитаме децата в толерантност, уважение, нравствени и патриотични ценности. Стратегията е засегнала и трудовото възпитание, дисциплина и отговорност“, коментира още министър Вълчев.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук