Протестиращите медицински сестри в Сливен спряха работа за час, системата според тях вече е „здравеопасна“

Протестиращите медицински сестри в Сливен спряха работа за един час тази сутрин.  Според тях системата вече е „здравеопасна“ както за здравните специалисти работещи в нея така и за пациентите, и това положение трябва да се промени.

Около 20 сестри излязоха от 8.00 до 9.00 часа пред главния вход на МБАЛ „Д-Р Иван Селимински“ със сини ленти на реверите, за да заявят за пореден път своето недолство от неуредиците в здравеопазването и да поискат достойно заплащане за труда си. Останалите им колеги, които ги подкрепят, но по график са на работа, останаха на работните си места, но без да изпълняват служебните си задължения, освен при спешен случай.

„Утре предстои среща с работодателя, за да уговорим условията за безсрочната ефективна стачка към която ще преминем от 11 юли, ако исканията ни не бъдат чути“, поясни Надежда Маргенова, един от организаторите на стачните действия. По думите й, до сега ръководството на лечебното заведение не ги е заплашвало или по някакъв начин възпрепятствало да провеждат протестните и стачните си действия. „Очаквам, че ще се възползват от законовите начини да оспорват законността на стачката, но само толкова“, допълни тя.

До 10 юли сестрите ще спират работа за по един час всеки ден. Те изразиха надежда, че ще бъдат чути и няма да се наложи да спрат работа за постоянно защото от това ще страдат пациентите. Предстои след пет години голяма част от персонала да излизе в пенсия и тогава пациентите ще усетят със сигурност липсата ни и какво е да няма сестри, които да се грижат за тях, коментираха още протестиращите.

Те получиха подкрепа за своите искания от Асоциацията на медицинските сестри, представители на учителското съсловие и пациенти.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук