Протестиращи: Велоалеята на бул.“П.Хитов“се качва на тротоара иначе, гражданско неподчинение

Среща между проектанти и протестиращи срещу стесняването на бул. „Панайот Хитов“  ще се проведе в края на седмицата. За това се договориха днес представители на недоволните от проекта за преустройство на булеварда и кмета Стефан Радев, който ги прие, за да разговарят и да изложат исканията си.

Протестиращите заявиха ,че не са против изграждането на самата велоалея, а против това, тя да заема част от пътното платно и да се стеснява булеварда. „Искаме, ако има възможност или цялата, или едната половина на велоалеята да се качат на тротоара, за да не се стеснява до такава степен булеврада ,че да пречи на бизнеси, на градския транспорт,  на всички преминаващи. За да запазим сегашната му цялост, ако се наложи ще преминем към гражданско неподчинение и ще спираме машините“, заяви пред Slivenpost.bg Стефан Христов-един от представителите на недоволстващите.

„Тази вечер в 17.00 часа ще се съберем с останалите недоволни , за да им съобщим за резултатат от днешната среща, дали ще са удовлетворени или ще решат пак да блокират движенито и да преминават постоянно през пешеходната пътека, не знам“, допълни той. По думите му, ако в петък обещаната среща не се проведе, протестите ще продължат докато се намери някакво решение. „Ако трябва ще блокираме фирмата , която работи там. Извиняваме се предварително на хората, на фирмата за неудобствата, но ние нямаме вина и не носим отговорност, че проекта не е направен както трябва“, категоричен беше Христов.

От своя страна, кметът Стефан Радев поясни, че от самото начало на този проект – през 2014 г. от общината  не са спирали да се отиват да удовлетворяват обществения интерес, ако това разбира се е е технологично възможно .

„Най-важно е да продължим с усилията да изградим велоалеите в Сливен, знаем,че това ще е много труден неблагодарен проект, срещу който ще има съпротива. Нужни са много усилия да го движим напред, за да не изостава Сливен от модерно развиващите се градове и ще го направим, каза още той.  Радев поясни също, че не може да се съобрази с искането на протестиращите да спре работата по булеварда докато се проведе срещата с проектантите, защото фирмата изпълнител си има договор .“ Няма как да разпореждаме на изпълнителя да не изпълнява договора“, посочи градоначалникът.

Според него, дори да има технологична възможност за промени на проекта, тя няма да реши нищо. Профилът  на булеварда ще е различен от сегашния само защото ще има велоалея. Няма да даде нищо повече за булеварда, напротив ще развалим и тротоарите на хората. Мисля ,че има много хора , които са за проекта, просто не си изказват искането на толкова висок тон“, каза в заключение Радев.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук