Протестиращи служители искат и „Топлофикация“ Сливен да бъде включена в Плана за преход

Протестиращи служители на „Топлофикация“ Сливен искат и тя да бъде включена в териториалните планове за преход на въглищните региони. „Нашата въглищна централа и изобщо Сливен като регион ги няма в Плана за възстановяване и устойчивот, а това според нас означава,че ние няма да получим равен шанс за преструктуриране към друг вид гориво“, коментира инж. Павлин Костов – изп. директор на „Топлофикация Сливен- инж. Ангел Ангелов“.

„Целта на спонтанния ни протест днес е да се индикираме, че сме тук и ни има,а също и да подкрепим колегите си енергетици“, допълни той. По думите му, ако сливенската топлоцентрала не получи достатъчно време да се преструктурира и да мине на друг вид гориво освен въглища, града ни е изправен пред екологична катастрофа. Това означава спиране на отоплението на над 15 хиляди битови абоната, на детски градини и училища, болници, общински и държавни институции“, посочи още той.
Протестът на сливенските енергетици се състоя пред сградата на „Топлофикация“. Протестираха служителите, които не са заети в експлоатацията на топлоцентралата днес.  За кратко те блокираха пътя край ТЕЦ -а, а утре протестните действия продължават с блокада на пътя София-Бургас в района на кръговото кръстовище край село Тополчане.

„В 13.00 часа, тези, които не са на смяна ще потеглят към кръстовището, като ще преминат през Детелината на Подбалканския път. Очаква се блокадата на кръстовището да започне в 13.30 часа“, уточни Павлин Костов.

В ТЕЦ-Сливен работят 300 души, а централата се захранва предимно с въглища от Маришкия басейн.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук