Протестът на медиците в сградата на властта – как се стигна дотук

Чува ли властта исканията на медицинските специалисти, до какви крайности може да стигне един протест и как действат институциите за потушаване на напрежението – въпросителни повдигна днешното развитие на събитията в сградата на бившия Партиен дом, когато една от протестиращите застана на перваза на прозореца, застрашавайки живота и здравето си, пише „Дневник“.

Протестът на медиците в сградата на властта - как се стигна дотук (обобщение)

© Юлия Лазарова

Пет медицински специалисти са прекарали нощта в сградата на бившия Партиен дом, където се помещават кабинетите на депутатите и залите за заседание на парламентарните комисии. Останали са в нея след като вчера следобяд били на заседание на здравната комисия. Отишли с очакване да се срещнат с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Той обаче е в чужбина, а заседанието на здравната комисия е продължило няколко минути. През декември миналата година протестиращите медицински специалисти са учредили свой профсъюз – Синдикат на българските медицински специалисти. От КНСБ обявиха, че не подкрепят днешния протест: „Във връзка със ситуацията от последните часове, в която представители на медицинското съсловие демонстрираха анархосиндикални форми на протест, държим да подчертаем, че не подкрепяме подобни прояви.“

Повече от година медицински специалисти настояват за по-добри условия на труд, както и по-справедливо заплащане. Днес настояваха и, че искат професията им да стане защитена от държавата. Така смятат, че всеки здравен специалист ще има гарантирано минимално заплащане и няма да е зависим от ръководство и брой преминали пациенти през дадено лечебно заведение.

Бойка Анастасова, която излезе на перваза на прозореца в сградата на бившия Партиен дом, не уточни какво заплащане получава. Обяви, че протестира в знак на солидарност към колегите си, които получават лоши ниски възнаграждения.

Хронология на барикадата

Медицинските специалисти остават в сградата на бившия Партиен дом от 15:30 часа вчера и отказали да си тръгнат след края на работното време. Така по-късно идва началникът на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев. „Едната от дамите, още около осем вечерта, когато влязох, ме предупреди да не се приближавам към нея, защото щяла да скочи през прозореца. За първи път в Национална служба за охрана се случва нещо такова“, коментира той. Барикадиралите се отричат да са имали намерение да скачат. Около четири сутринта токът в сградата е бил спрян.

По-късно сутринта от НСО опитали да изведат отказващите да излязат жени. „Алтернативата беше да се спася от нахлуващите хора и единственият изход е первазът, защото долу седяха хора, които снимаха и аз знаех, че няма да ме пипнат, ако съм на перваза,“ разказа Бойка Анастасова. Тя слезе обратно в залата след като влезли журналисти.

Протестът на медиците в сградата на властта - как се стигна дотук (обобщение)

© Юлия Лазарова

Още вчера вечерта от НСО са изпратили психолози, които да преговарят с протестиращите. Те обаче не били квалифицирани, защото основно се занимават с подбор на кадри. От службата за охрана се оплакват, че са се свързали с МВР, за да изпратят по-подходящи психолози, но не са получили такава подкрепа. НСО е подчинена на президента. „Беше оставена само нашата служба да предприеме всички мерки. Насилие не е имало, естествено, като се впуснете към някого да го хванете и той се дърпа, счита това за насилие. Аз не мисля, че това е така.“, коментира началникът ген. Красимир Станчев.

След 9 ч. тази сутринта при барикадиралите се дойде и бившият омбудсман и неуспял кандидат за кмет на София (подкрепена от БСП) Мая Манолова. Тя подкрепя исканията им, те пък бяха до нея по време на предизборната й кампания за кмет миналата есен. До сградата на бившия Партиен дом се събраха няколко души, които също подкрепят медицинските специалисти. Сред тях са австралиецът, осъден за убийство и пуснат на свобода, Джок Полфрийман, както и поетът Николай Колев-Босия, който през 2018-та година беше на 80-дневна гладна стачка.

Джок Полфрийман дойде пред сградата.

© Юлия Лазарова

Джок Полфрийман дойде пред сградата.

Оттук насетне

Барикадиралите се казват, че няма да напуснат сградата на бившия Партиен дом докато не се върнат присъствалите на вчерашната здравна комисия. „Разбираме, че НСО охраняват тази сграда. Но и ние сме си прави, че излезем ли, повече никога няма да ни допуснат до сграда, която е близка до властта,“ коментира Димитрия Димитрова, една от протестиращите медицински сестри. От Националната служба за охрана казаха, че ще продължат да преговарят с тях и че отново ще потърсят съдействието на МВР. Началникът ген. Красимир Станчев твърди, че мотивът на министерството да не помогнат досега е, че няма заложници в сградата.

Предишните обещания

Повече от година здравните работници организираха различни протести, правиха палаткови лагери, пресрещаха депутати на влизане в сградата на Народното събрание, срещаха се с министъра на здравеопазването и с премиера. През февруари миналата година държавата отпусна 30 млн. лв. за заплати. През април кабинетът гласува нови 50 млн. лв. Оказа се обаче, че парите са предвидени за увеличаване на цените на клинични пътеки. Така косвено, работейки по някоя от тях, медицинските специалисти се очакваше да получават повече. Последно в края на декември здравният министър Кирил Ананиев обяви нова методика на заплащането, според която най-малко половината от приходите на болниците трябва да отиват за заплати на персонала. Министърът на здравеопазването няколко пъти обясняваше, че няма ред, по който публични средства да се отпускат целево за заплати на работещите в здравеопазването.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук