Проф. д.и.н. Иван Русев с номинация за „Почетен гражданин на град Сливен”

Проф. д.и.н. Иван Русев е номиниран да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на град Сливен”. Номинацията е от Комисията по символика към Община Сливен, апредложението за нея е от инициативен комитет под председателството на Борислав Михов.

Професор Русев е роден и израснал в града ни, отдал десетилетие на развитието на РИМ – Сливен  с множество статии, карти, обходи, пръв защитил докторска степен! Приносът му е оценен и удостоен с наградата „Д-р Иван Селимински“ на Община Сливен за принос към историческата наука за 1999 г. На прага на новия век е удостоен и с наградата на Съюза на учените в България за най-добър млад учен в областта на хуманитарните науки. Станал доцент, професор, доктор на историческите науки, водеща фигура в научния свят на цяла България, работещ основно във Варненската научна общност, няма период, в който да не е деен участник в културния живот на Сливен.

„Търговската модерност на българското Възраждане“, „ Производствено – търговски структури в Сливенско-Котленския район през епохата на Възраждането“ ,“Манастирската общност Света гора Сливенска и районът и през 12-17 в.“, 8 монографии, 146 студии и статии, 16 учебника, 10 сборника, 2 сценария, десетки участия в конференции и научни журита, преподавател в Икономически университет – Варна, Варненски свободен университет, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, множество международни проекти и гостувания като гост-професор, включително в Париж – суха статистика, ако всичко това не бе пропито от силния порив на безспирния сливенски „полъх“, пише в мотивите към предложението.

„Вярваме, че удостояването на проф. Русев със званието „Почетен гражданин на гр. Сливен“ ще даде още по-голям тласък на неговата блестяща кариера и ще обогати града ни с нови безценни познания, ще бъде заслужен поклон пред приноса му и  ще обогати Пантеона на почетните граждани и Общината с едно достойно име, печелещо следовници на делото на сливенските възрожденци и просветители“, е записано още в документа.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук