Проф. Иван Русев ще представи 2 и 3 том от документалната поредица „Сливенци. Старите родове“

Представянето на том 2 и 3 от документалната поредица „Сливенци. Старите родове“ – издание на сдружение „Мати Болгария“ ще бъде на 24 октомври от 16.00 часа в Регионалния исторически музей „Д-р Симеон Табаков“. Документалната поредица, посветена на родовата памет на Сливен ще бъде представена от проф. Иван Русев.

Инициативата е включена в честването на патронния празник на Сливен – Димитровден. Организатори на събитието са Регионалният исторически музей и Сдружение „Мати Болгария“ – Сливен. Двата тома носят подзаглавието „Профили“ и са тематично ориентирани към личностите и хората на Сливен – съзидатели на икономическата и духовната история на нашия град. Те са продължение на излезлия преди три години том 1 на поредицата, посветен на семейните хроники на старите сливенски фамилии, за да бъде по-пълна и цялостна картината на сливенските родословия.

Сборниците „Сливенци. Старите родове“ са представителна извадка от най-добрите публикации във вестник „Сливен“, издаван от „Мати Болгария“ през последните 20 години, за ежегодните сливенски родови срещи. Към тази подборка са добавени спомени и портрети за хора и събития, които не могат да бъдат отминати. Автори на преобладаващата част от семейните спомени са потомци на сливенските стари родове и на личностите, представени в последните два сборника. Сливенски историци, уредници на историческия музей, краеведи и писатели са автори на другата основна част от материалите, които са плод на техни задълбочени изследвания и проучвания.

Съставител и редактор и на трите книжни издания на „Мати Болгария“ е журналистката Щилияна Василева. Сборниците са отпечатани от агенция „Компас“ – Сливен.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук