Проф. Ива Христова: Маските се връщат до два дни

„Много важно е сега да ограничим разпространението. Поне носенето на маските нека да бъде задължително навсякъде на обществени места“, коментира в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. Тя посочи, че в здравното министерство се водят интензивни разговори и мерките срещу разпространението на коронавируса ще бъдат обявени до два дни.

„Важно е мерките да бъдат превантивно взети, тъй като очакваме значително повишаване на случаите. Все още в Източна Европа сме с ниско разпространение на заболяването“, посочи експертът. По думите ѝ подвариантът BA.5 много бързо се разпространява и всеки заразява много повече хора.

„Очакваме в пъти да се повиши заболеваемостта. Бързо ще стигнем до пика, а след това очакваме по-бавно да намаляват случаите. Пикът вероятно ще е свързан с пълното доминираме на BA.5. Интензивно се работи по секвениране в НЦЗПБ. Новата вълна е свързана с BA.5. Където е стъпил BA.5, започва да измества останалите“, обясни проф. Христова. Тя подчерта, че като процентно отношение смъртността при Омикрон и BA.5 е по-ниска спрямо предишните вълни.

„Освен това вече имаме изграден имунитет и успяваме да се преборим с вируса още на входната врата – 30% ваксинирано население и голяма част преболедували, някои – безсимптомно“, уточни експертът. Тя подкрепи главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, който поиска Здравната каса да върне безплатните PCR тестове заради новата Ковид вълна.

„Абсолютно подкрепям. Това е много важен момент за изясняване на скритата заболеваемост. По-широки изследвания ни трябват. Сега е моментът – в началото на надигащата се вълна. Наши проучвания върху здравен персонал показаха, че около 30% от персонала вече има прекарана инфекция. Хора, които не знаят да са боледували и тогава не са били ваксинирани. Сега процентът вероятно е 70-80“, коментира проф. Христова.

Тя изтъкна, че най-важната стъпка в превенцията е ваксинирането. Но добави, че при променящия се вирус 6 месеца е максимумът, в който може да разчитаме на надеждна защита от ваксина.

„Виждам активизиране на процеса по поставяне на втора бустерна доза. Сега е моментът за ваксиниране, защото ни трябват поне 2 седмици, за да бъдем защитени“, отбеляза директорът на НЦЗПБ.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук