Проф. Кантаржиев: Оказа се, че пушачите са с най-нисък риск за заразяване с Ковид-19

Ваксина срещу COVID-19 ще има скоро. Това ще стане през късната есен, през зимата или в началото на следващата година. Когато пристигне у нас, тя ще е безплатна. Това заяви за Нова тв проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Национален център за заразни и паразитни болести. Първи ще я получат хората на първа линия в борбата с инфекцията, каза още той.

„Рисковите групи са три – възрастни над 65 г., хора с хронични заболявания и най-ранимата група – хора с ракови и хематологични заболявания и такива на химиотерапия. Ваксината обаче за жалост едва ли ще е подходяща за третата най-рискова група“, добави проф. Кантарджиев.  „Разчитаме много на ваксината срещу COVID-19. Това е един от начините за овладяване на респираторните вирусни инфекции, както и на ефективно антивирусно лечение“, заяви той.

Той коментира и руската ваксина. „Всички досега ваксинирани са получили адекватен имунен отговор. Има светлина в тунела“, смята проф. Кантарджиев. „Преди четири седмици наистина много млади хора се заразиха по балове, нощни заведения и публични прояви без спазване на дистанция и правила. Ето защо от две седмици имаме доста възрастни хора, заразени от младите, заради което смъртността се повишава“, каза още той. По думите му обаче слава богу вече трета седмица има намален брой на заразяване. Все още обаче се държи сравнително висок брой на починалите.

„Въпреки неспазването от някои хора на мерки, за намаляване на случаите трябва да сме благодарни на горещото и сухо време. Когато захладнее обаче, няма да се затваряме у дома, но ще се научим да носим маски. Вероятността да заразиш човек, когато говориш от метър разстояние и си с маска, е само 5%“, уточни проф. Кантарджиев.

„Преди 2-3 месеца излезе задълбочено британско проучване. Оказа се, че пушачите са с най-нисък риск на заразяване. Пушенето с години води до намаляване на рецептори в клетките, а именно те хващат вируса. Който си пуши, да продължава да го прави. Винаги трябва да е умерено обаче“, заяви той.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук