Пускат ретро влак от Горна Оряховица до Варна за 130 г. БДЖ

„БДЖ-Пътнически превози“ организира за любителите на железопътния транспорт и ретро подвижния състав атракционнo пътуванe по маршрут Горна Оряховица – Шумен – Варна, пише „Монитор“.

Пътуването на 6 октомври (събота) е част от инициативите на националния железопътен превозвач по повод отбелязването на 130 години от създаването на Български държавни железници „130 години пътуваме заедно”.

Атракционният влак ще бъде теглен от парен локомотив № 16.27, а в състава му ще бъдат включени личният вагон-салон на цар Борис III от „Корона експрес” и най-големият салонен вагон от царския влак.

Ретро влакът ще бъде съставен от 5 вагона за настаняване на пътниците. Всички те ще имат възможност да разгледат специално прикачените вагони, като служители на БДЖ ще им разкажат интересни факти за всеки един от тях по време на обиколката. Цените на билетите са 18 лв. от Горна Оряховица до Шумен или от Шумен до Варна и 27 лв. а цялото пътуване от Горна Оряховица до Варна.

Билетите са с включени запазени места. Закупилите билети могат да се качат от всяка една гара по маршрута на влака, на която ще спира. За деца до 7-години служителите на касите ще издават безплатни билети с нулева стойност, срещу представяне на документ, удостоверяващ възрастта им. Безплатните билети за децата са без право на ползване на отделно седящо място. Билети могат да се закупят от билетните каси и бюрата във всички гари в страната.

Парният локомотив № 16.27 е произведен през 1948 г. във “Wiener Lokomotivfabrik Floridsdorf”, Австрия, с фабричен № 17632. По-голямата част от експлоатационния му живот преминава по жп участъка Горна Оряховица – Стара Загора. Неговата максимална конструктивна скорост е 80 км/ч.

Интересен факт за локомотив 16.27 е, че машината е възстановена в оригиналния си „немскo/австрийски” (DR/ÖBB) вид като цветово решение, със снегоочистителен плуг, димоповдигащи щитове (крила) и други елементи. Освен 16.27 в момента в Европа има запазена за движение още една машина от този тип, която се намира в Люксембург.

Първокласният вагон-салон № 050-1 е произведен през 1938 г. в „Linke Hoffman Werke-Breslau”, Германия и е личен вагон за пътуванията на Цар Борис ІІІ. Този вагон разполага със служебна кабина с 1 легло, 4 кабини с по 2 легла, 2 кабини с две спални с по едно легло и общ санитарен възел, салон с 11 места (за срещи, съвещания, хранене) и склад.

Вагон-салон № 050-1 е със запазено луксозно обзавеждане, като специалните ламперии и дамаски са автентични. Вагон-ресторант № 057 (най-големият салон от „Корона експрес”) е произведен у нас, в Дряново през 1957 г. по чертежи и конструктивни параметри на фирмата „Линке-Хофман Верке” Германия. Има офис и два салона – с 24 и с 16 места.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук