Путин нареди на армията да влезе в Донецк и Луганск

Pycĸият пpeзидeнт Bлaдимиp Πyтин нapeди нa миниcтepcтвoто нa oтбpaнaтa дa изпpaти миpoтвopци в двaтa oтцeпничecĸи peгиoнa нa Изтoчнa Уĸpaйнa. Toвa e зaпиcaнo в yĸaз, пoдпиcaн cлeд пpизнaвaнeтo нa нeзaвиcимocттa нa Дoнeцĸaтa и Лyгaнcĸa oблacти пo-paнo днec, пpeдaвa Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин подписа днес указ за признаване на отцепническите райони за независими. Това стана на церемония, излъчена по държавната телевизия. Путин изрази увереност, че гражданите на Русия подкрепят решението и отхвърли предупрежденията на Запада, че подобна стъпка би била незаконна и унищожителна за мирните преговори.

В него Путин обясни защо се налага признаването на независимостта на двете републики.

В подкрепа на това решение са се изказали всички членове на Съвета за национална сигурност, който заседава днес.

Премиерът на Русия Михаил Мишустин заяви, че правителството се готви вече няколко месеца за последиците от евентуалното признаване на ДНР и ЛНР.

„Имам предвид преди всичко заместване на вноса и анализ на всички рискове, с които може да се сблъскаме, ако бъде взето такова решение“, каза Мишустин по време на заседанието на Съвета за сигурност.

Премиерът подкрепи предложението за признаване на независимостта на ДНР и ЛНР, ако няма напредък в преговорите.

В обръщението си пред нацията Путин отбеляза няколко ключови момента, сред които и че „ситуацията в Донбас е придобила критичен характер“. Според руския президент САЩ са превеждали по милион долара дневно на протестиращите на Майдана в Украйна през 2014 г.; „Още от момента на обявяване на независимост на Украйна, Русия винаги й е помагала. По експертни оценки обемите на ежегодните кредити, които Русия е давала на Украйна от 1991 до 2013 г. е в размер на 250 милиарда долара. 100 милиарда долара е дала Русия по други линии на Украйна от 1991 г. насам.“

Русия помага и на всички бивши съветски републики, подчерта Путин.

Вместо партньорство, Украйна започна да проявява безцеремонен характер. В Киев се опитаха дори да използват диалога с Русия като шантаж към Запада. С това украинските власти започнаха да трупат позитиви за себе си с абсолютно отрицание на всичко руско. Национализмът взе ръст, и украинците забравиха колко много им е помагала Русия.

Още през 1991 г. Украйна започна да следва чужди политически интереси, които започнаха да стават интереси на управляващите, но не и на обикновения народ. Интересите се състояха в това да оказват услуги на геополитическите врагове на Русия, вместо да правят живота на хората по-добър. Започна борба с различни олигархически кланове, корупцията придоби особен характер – тя разяде украинското правителство. Именно тя доведе до преврат през 2014 г.“, допълни Путин.

Майданът не върна демокрацията в Украйна, а напротив – доведе ситуацията там до задънена улица. Украйна е в остра криза – през 2019 г. почти 6 милиона украинци – около 15% от цялото население, са били принудени да търсят хляб извън пределите на страната.

През 2020 г. в условията на пандемията над 6000 лекари са напуснали страната, за да работят в чужбина, каза още Путин.

Определен екип от западни съветници дават акъл на правителството на Украйна как да управлява. Посолството на в САЩ в Украйна контролира борбата с корупцията – няма лошо, а къде са резултатите?, попита Путин.

Разбират ли украинците, че те отдавна не са независими? Приватизацията отдавна загуби национален характер и придоби персонален, подчерта руският президент.

Жителите на Крим направиха своя избор – искат да са с Русия, каза още Путин.

Всички говорят за война днес, а целият свят защитава Украйна. Днес тя заговори за ядрено оръжие, а забравя, че всичкото й оборудване идва от Русия! Затова ако тя днес реши да прави такова оръжие, ще й е лесно, особено когато то се поддържа от чужди страни.

Днес усилено се говори за оръжие за масово поразяване – още повече когато западните сътрудници казват, че ще помогнат на Украйна за това.

Като безкраен поток чужди страни въоръжават Украйна като демонстрация на огромна сила.

Постоянно в страната присъстват чужди военни. Командването на украинските военни сили се осъществява от НАТО. САЩ взеха територията на Русия като сцена на военен театър. Вече е приет закон за участие в многонационални учения – ясно е, че става въпрос за войските на НАТО, и в близките години са планирани множество учения. За всички е ясно, че това е само претекст към увеличаването на военните в страната, а въздушното й пространство е отворено за чужди самолети и дронове, с които се наблюдава и състоянието на Русия. Същото е и положението в Черноморието, допълни Путин.

Според Конституцията на Украйна не може да се разполагат чужди войски, но това явно е нещо, което може да бъде пренебрегнато.

Да, всяка страна има правото да избира членството си в съюзи, но според международните документи е записано, че няма право да укрепва своята система в ущърб на други страни.

Встъпването на Украйна в НАТО е пряка заплаха за Русия, подчерта руският президент, и допълни, че Украйна е длъжна да се съобрази с волята на по-стария си партньор.

И днес светът се отнася скептично към искането на Украйна да влезе в НАТО. И днес чуваме от европейски столици, че на Украйна „ще й мине“.

НАТО е отбранителен съюз, но реалността на такива думи е съвсем различна, каза още руският президент в обръщението си към нацията.

Сега искам да попитам: защо, защо е всичко това? Добре, не искате да сме ви съюзник, но защо ни правите враг?

Отговорът е един: защото САЩ искат така! Това е и отговорът на всичките ни опити за диалог. През 1999 г. Полша, Чехия, през 2004 г. – България; а сега в Румъния и Полша започват мащабни установки на противоракетно оръжие – това са сериозни нападателни оръжия. В същото време САЩ разработва уникална ракета за наземно и морско поразяване. Нашата информация казва, че членството на Украйна в НАТО и разполагането на войски там – въпросът е ясен.

Обръщам се към нацията да са готови за внезапен удар към страната ни. В сктратегически американски документи е записано, че може да се очакват такива удари. В документите на НАТО Русия е посочена като основна заплаха за евроатлантическия съюз.

Не искаме да вярваме в това, но това са фактите. Искам те да са ясни за Украйна, и за Русия. Тактическата авиация на НАТО може да порази границите ни до Казахстан, а техниката на НАТО ще позволи да контролират въздушното ни пространство до Урал. С балистически ракети могат да поразят цели до 5000 километра.

Крилатни ракети могат да ударят Москва за пет минути, а други ракети могат да стигнат дори за 4. Това е като да ти забият нож в гърлото, допълни Путин.

Миналия декември дадохме на западните си партньори договор с гаранция за безопасност между САЩ, НАТО и Русия. Отговориха ни с много общи думи, с никаква конкретика. Отнесоха дискусията настрани, като казаха, че всички предложения ще се коментират в пакет. Никой не обърна внимание на основните ни три искания.

Три ключови пункта искахме: край на разширението на НАТО, спиране на разполагането на войсик покрай границите ни, и връщане на състоянието на войските на НАТО в състоянието им от 1997 г.

Всяка страна има право да встъпва в каквито и да е военни съюзи и да се защитава както иска – не сме променили това искане.

В момента всеки се опитва да ни шантажира.

Искам да кажа направо: когато нашето предложение за равноправен диалог със САЩ и НАТО бе отхвърлен, Русия има пълно право да обезпечи собствената си безопасност и така и ще постъпи.

Относно Донбас – управляващата върхушка в Украйна не иска мирно решение на конфликта, а напротив – опитва се да създаде нова авантюра като през 2014 г. Използват непрекъснато безпилотни самолети, издевателстват над хората, включително жени, стари хора и деца.

Цивилизованият мир е нарушен, когато нарушават правата на хората и ги тероризират – колко може да продължи това?

Сменят се президенти и депутати в Радата, но не спира националистическият характер, завладял режима в Киев! Те не искат друго решение на въпроса с Донбас, освен военен.

Затова Русия признава независимостта на ДНР и ЛНР. Моля руската Дума да ратифицира тези документи и незабавно да им предложи помощ!

Незабавно трябва да се прекратят военните действия там, в противен случай ще бъдат обявени други мерки, завърши Путин.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук