Първата велоалея от пластмаса бе открита в Холандия

Първата в света велоалея, направена от рециклирани пластмасови бутилки, чаши и опаковки, бе открита през седмицата в холандски град като част от пилотен проект, в рамките на който може да бъдат изградени още подобни велоалеи в страната, пише „Дневник“.

30-метровата пътека е направена от рециклирана пластмаса, еквивалентна на над 218 хил. пластмасови чашки, и се очаква да бъде три пъти по-трайна от асфалтовата си алтернатива.

Тя освен това съдържа сензори за наблюдение на състоянието на пътя, които да следят за различни показатели, например температурата, броя на колелетата, които преминават, и способността й да се справи с трафика.

Съвместният проект на холандските инженери KWS, енергийната компания Total и производителите на тръби Wavin бе реализиран в Зволе, град североизточната част на Холандия.

Асфалтът е отговорен за 1.5 тона въглеродни емисии годишно, еквивалентни на 2% от световните емисии от транспорта по пътищата.

Не липсват и критици на проекта. Хармен Спек от лобистката група Plastic Soup предупреди, че малки частици от пластмасата може да попаднат в околната среда заради горещини или износване.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук