Първа вълна на съкращения: Махат 1 600 чиновника

Започва първата вълна на съкращения в държавната администрация, като ще бъдат махнати 1600 чиновника. Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев в предаването „Лице в лице“ пред БТВ.

Според него родната администрацията далеч не е сред най-многобройните в Европа, но има логика броят на заетите в нея да бъде намален. По думите на Дончев целта е оптимизация на състава, но по интелигентен начин.

Именно по предложения на отделните министерства ще се каже къде колко бройки да се намалят и преструктурират. Сега се започвало с 1600 щатни бройки, но процесът щял да продължи. Прецизните анализи обаче ще бъдат готови през април. Тогава ще стане и ясно къде има дублиращи звена с еднакви функции. Има напрежение в администрацията, никой не иска да съкращава,заяви вицепремиерът.

Наред с това Дончев коментира и изграждането на магистрала „Хемус“, което АПИ възложи на държавното предприятие „Автомагистрали“, без обаче да се възлага обществена поръчка. Дончев обясни, че възложителят има право да възлага без процедури, т.н. вътрешно възлагане, когато има контрол на 100 % върху дружеството. Това е абсолютно законно. Фирмата за строителство е държавно. Няма право да прехвърля изцяло дейността на други фирми, посочи вицепремирът.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук