Първи официално регистриран случай на Омикрон в Сливен

Първи официално регистриран случай на Омикрон вече има и в Сливен. Това става ясно от информация, публикувана на сайта на здравното министерство.
Нови 52 случая на Омикрон бяха установени у нас след целогеномно секвениране, извършено от Националния център по заразни и паразитни болести
52 случая на вирусния вариант Омикрон на SARS-CoV-2 са установени у нас след целогеномно секвениране, извършено от Националния център по заразни и паразитни болести.
52-те клинични проби са взети до 3 януари 2022 г. в 13 лечебни заведения от 9 области в страната. Случаите на Омикрон са установени в областите, както следва: София-град – 38; Пазарджик – 6; София-област – 2; Бургас – 1; Варна – 1; Пловдив – 1; Русе – 1; Сливен – 1; Стара Загора – 1.
От общо изследваните 505 клинични проби със SARS-CoV-2, 10.3% представляват доказаните случаи на варианта Омикрон и 89.7% – на варианта Делта или неговите подварианти.
Националният център по заразни и паразитни болести продължава да наблюдава разпространението на SARS-CoV-2 в страната с акцент за търсене на варианти с ускорено разпространение, променена вирулентност и имуногенност, които са с повишено значение за общественото здраве.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук