Пътят Сливен-Ямбол все още е затворен от протестиращи свиневъди

Пътят Сливен – Ямбол остава затворен от протестиращи срещу мерките за овладяване на АЧС свиневъди. В момента на блокадата има около 60 човека, броят на протестиращите непрекъснато варира тъй като част от стопаните се прибират, за да нахранят животните си и после се връщат, съобщи за Slivenpost.bg Валентина Василева- Филадлфефс – организатор на протеста. „Въпреки,че пътя е блокиран, засега до сериозно напрежение с шофьорите или спрямо провокатори не се стигна, протестиращите потушиха опитите за конфликти“, каза още тя.

Според нея, полицията не допуска хора да се присъединяват към протестиращите. „Тези, които първоначално напуснаха, за да се приберат и да се вземат неща от къщи за през нощта после, като се върнаха не бяха допуснати от органите на реда“, коментира Валентина Василева.

По думите й, правени са опити протестът да бъде политизиран. „При нас е добре дошъл всеки, който идва като гражданин да ни подкрепи, а не като представител на определена политическа партия. Вече имаме подкрепа и от други градове, идват хора от Бургас, Търговище, Ямбол, от Казанлък и Пирдоп се очаква да пристигнат този следобед“, допълни тя.

„Блокадата е безсрочна и оставаме тук докато не изпълнят исканията ни, а именно оставка на правителството. Припомняме, че първоначалните искания на протестиращите бяха да се отмени заповедта домашните прасета отглеждани в т.нар. „заден двор“ да бъдат доброволно унищожени от стопаните. След като тя не беше отменена протестиращите поискаха оставката на правителството. Те обявиха, че на са съгласни и с обещаните от държавата обезщетения от по 300 лв. на всеки стопанин, който доброволно умъртви прасетата си.

Докато продължава протестът на пътя, обходният маршрут остава през селата Камен, Жельо войвода и Кабиле.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук