Разхлабват част от противоепидемичните мерки от днес

В клас от днес се връщат учениците от 1 до 4 клас. Със заповед на здравния министър част от мерките в страната стават по-леки.

От 12 до 23 април присъствено ще се обучават и децата от 7, 8 и 10 клас. В клас се завръщат също така учениците от специалните училища за деца със сензорни увреждания, както и учениците от 5-ти до 12-ти клас, обучавани в слети паралелки и в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището.

Във висшите училища се допуска провеждането на обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти, семестриални изпити с практическа част, които не могат да бъдат проведени в електронна среда, държавни изпити и защити на дипломни работи.

От днес се подновява и провеждането на курсовете на БЧК по оказване на първа долекарска помощ на пострадали при ПТП, курсовете за кандидати за водни спасители и заверката на талоните им при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки.

От 12 април се допуска провеждането на културни и развлекателни мероприятия -фестивали, кина, театри, циркови представления, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство, при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м., носене на защитни маски за лице и използване само на седящи места за сценичните прояви.

От днес се разрешава ресторантите да работят при 50% от капацитета си и с удължено работно време до 23 часа.

По-рано здравният министър проф. Костадин Ангелов обяви, че се обмисля разхлабването на още от противоепидемичните мерки с оглед на спада в заболеваемостта в страната. „Спадът на заболеваемостта е добра индикация, че мерките работят и ако продължава тази тенденция, и други мерки ще се разхлабят“, посочи здравният министър.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук