Районна прокуратура Сливен образува 2 досъдебни производства за престъпления против политическите права

Две досъдебни производства за престъпления против политическите права са образувани в Районна прокуратура Сливен. Това стана ясно днес по време на координационно съвещание в МВР на Националното междуведомствено звено, създадено от ПРБ, МВР и ДАНС.

По данни на прокуратурата, към 11 часа дне, са образувани общо 15 досъдебни производства за престъпления против политическите права, от които едно е прекратено поради липса на доказателства за извършено престъпление. По разследваните понастоящем 14 производства няма привлечени обвиняеми лица. Те са образувани в районните прокуратури в Бургас, Сливен /2/, Елена, Павликени, Провадия, Търговище /2/, Велинград, Казанлък, Козлодуй, Перник, Айтос и Плевен.

Образувани са и 2 досъдебни производства с предмет чл. 216 НК /Стара Загора и  Добрич/. Разследват се посегателства върху помещения, ползвани от политически партии, като в Добрич районната прокуратура е внесла обвинителен акт след проведено бързо производство. Обвинението касае умишлено счупване на витринни стъкла на партиен клуб.

Прокурорските преписки за проверка по сигнали за извършени престъпления против политическите права са 143. От тях по 100 е постановен отказ за образуване на наказателно производство, а по 43 продължава извършването на проверка по реда на чл. 145 ЗСВ. За сравнение, при предходните избори за Европейски парламент /2014 г./, образуваните досъдебни производства са били 21, а преписките за проверки по сигнали – 535.

В цялата страна продължава дежурството във всички прокуратури, както и в 11-те териториални отделения на районни прокуратури

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук