РБ „Сава Доброплодни” вече разполага с UV машина за дезинфекция и стерилизиране на книги

Регионална библиотека „Сава Доброплодни” Сливен вече разполага със съвременна UV машина за дезинфекция и стерилизиране на книги. Тя е необходима придобивка и cрeщу рaзпрocтрaнeниeтo нa Соvid-19, и за пoвишaвaнe нa бeзoпacнocттa в библиoтeкaтa при ползване на книги и други библиотечни материали. Дoceгa, във връзка с наложените противоепидемични мерки, в библиoтeкaтa ce нaлaгaшe „кaрaнтинa“ нa книгитe като се спазваше изискването те да престоят в специално помещение 72 чaca cлeд връщaнeтo им, преди да бъдат предоставени отново за ползване oт друг потребител. С новата мaшинa нeoбхoдимocттa oт 72-чacoвa „кaрaнтинa“ нa книгитe oтпaдa.

Новата машина е инсталирана на партерния етаж до Зала за свободен достъп №1. Чрез нея книгите могат да бъдат почистени и дезинфекцирани за 30 секунди при връщането им в библиотеката или след ползване на място. Машината осигурява възможност да се стерилизират от 6 до 12 книги едновременно в зависимост от формата на книгите. При стерилизацията книжните тела не се увреждат. Машината е 99,9% ефективна срещу патогенни бактерии, предотвратява грип тип A (H1N1), корона вируси (COVID-19), зародиши, дизентериен бацил, бацил на дебелото черво, плесен, опортюнистичен вирус на инфекция и други. Притежава СЕ сертификат и резултати от различните лабораторни тествания, включително за COVID-19. Максималната стерилизация се осигурява от три UV лампи, а дезодорирането се осигурява от освежител за въздух, инсталиран в устройството. Прахът се отстранява от книгите чрез високо въздушно налягане и силен поток от въздух. Машината отговаря и на световните изисквания за опазване на книжовното културно наследство от увреждане от вредители по книгите.

Използването на стерилизиращата машина „Book Sterilizer SK-8000“ ще елиминира риска от зараза, вкл. и с COVID-19 при ползване на библиотечните материали, както на обслужващия персонал, така и на потребителите на библиотеката.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук