Резултатите на двамата пациенти в Инфекциозното отделение в Сливен ще станат ясни днес

Резултатите от първите проби на двамата пациенти, настанени в Инфекциозното отделение на областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, се очаква да пристигнат до края на работния ден днес. Това стана ясно по време на заседание на Областния кризисен щаб, което се проведе на 9 март. Единият от пациентите е пребивавал в Италия, а другият е бил контактен с него, поради което и двамата са били хоспитализирани. Те са проявили висока лична отговорност, като сами са съобщили на медицинските власти по указания за това ред.

Здравните, общинските и държавните структури на територията на област Сливен имат готовност да реагират в усложнена обстановка, предизвикана от разпространението на коронавирусни инфекции, заяви областният управител Чавдар Божурски.

До момента са обработени 75 анкетни карти на лица, пристигнали от рискови държави. Те са били обект на наблюдение, като за част от тях 14-дневната домашна карантина е изтекла. Само четирима са пожелали да ползват болнични по време на карантината. От РЗИ съобщиха, че благодарение на създадената организация в Сливенска област получават съдействие от общините, кметствата в населените места и от граждани за установяване на хората, пребивавали в държави с настоящо предаване на заразата. Това позволява на здравните органи да осъществят наблюдение в по-пълен обхват. Съвместно с ОД на МВР ще бъдат издирени лица, за които има данни, че осъществяват т.нар. споделени пътувания към и от Италия. Целта е  спрямо тях също да бъде извършено медицинско наблюдение и при необходимост – лечение.

Лечебните заведения в областта разполагат с предпазни костюми и маски. Предизвикателство е осигуряването на допълнителни количества предпазни маски за лице, за което ще се търси съдействие от държавата.

На 9 март от РУО са препоръчали на директорите на училища да подготвят информационни платформи за дистанционно обучение на учениците, ако грипната ваканция бъде удължена. Преустановени са екскурзиите на ученици в страната и чужбина.

„Място за паника няма. Мерките, които са предприети от местната и държавната власт, трябва да се изпълняват. Можем да се справим със ситуацията, но това до голяма степен зависи и от личната отговорност на всеки от нас, за да предпазим и себе си, и близките си. Силно се надявам, че в Областния кризисен щаб повече няма да получаваме информация за родители, които вместо да обгрижват и наблюдават децата си, използват грипната ваканция за засилени контакти с други деца и възрастни по заведения и различни обществени места“, коментира още областният управител Чавдар Божурски.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук