Резултатите от НВО за IV клас в Сливен са най-слаби

Резултатите от Националното външно оценяване за IV клас в Сливен са най-слаби. Това стана ясно сднес след като МОН публикува изпитните резултати. В Сливен е най – нисък броя на точките, които учениците са изкарали – 42,99 по Математика и 54,39 по Български език и литература.С най-висок брой точки са Смолян – по Математика- 66,49 и БЕЛ-79,27 , а също и резултатите в София-град-Математика-67,56 точки и по БЕЛ-78,77.

Четвъртокласниците имат по-добри познания по български език и литература (БЕЛ) отколкото по математика. Това показват резултатите от тазгодишното национално външно оценяване по двата предмета, съобщават от просветното министерство.

Над 53 000 деца се явиха на изпитите, които се проведоха съответно на 26 и на 27 май т.г. Резултатите са публикувани днес.

Добро впечатление прави също тенденцията повече ученици да имат пълен брой точки на отворените въпроси отколкото на затворените. Това показва напредък при най-важните умения – да мислят, да решават задачи, да четат и създават текст.

Резултатите от изпитите доказват за пореден път, че по математика учениците се справят най-трудно с геометрията, пространственото мислене и практическо прилагане на наученото в реални ситуации.

По български език се забелязва обедняване на речника на децата. Все повече са думите, чието значение голяма част от учениците не знаят. Цели 88% от тях например не могат да обяснят значението на думата „пожарникар“, немалко ученици не разпознават значението на думи като „високомерен“, „надменен“, „стеснителен“ „срамежлив“, „горделив“. В езиково отношение най-голямо предизвикателство остава правописът на степенувани прилагателни имена и на съгласни пред беззвучни в средата на думата.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук