Реколта с добри показатели и 10-15% повече грозде от декар прибират лозарите в Сливенско

10-15% повече грозде от декар прибират лозарите в Сливенско, а реколтата от лозовите масиви е с добри показатели. Така областният управител на Сливен Минчо Афузов, който е с дългогодишен опит в лозарството, коментира първите резултати от стартиралия в региона гроздобер.

По традиция първо се прибират белите грозда и някои сортове червени, които се използват за направата на Розе. „В сравнение с предишни години когато гроздобера много подраняваше, тази година нещата излизат навреме, показателите на гроздата са доста добри за периода си. Очакваме добра реколта, защото лозята не са толкова стресирани от липсата на вода и твърде високи температури в ранния етап на зреене. Да, имаше високи температури, но в късния етап на зреене, по време на прошарването“, каза още той.

По думите му, добивите като цяло са над средните до сега, защото тази година заболеваемостта по лозите е била по-ниска спрямо минали периоди. Въпреки, че за всеки район и сорт добива е различен, ако трябва да се говори с цифри количество грозде от декар е с 10 -15 % повече от 2020 година. При „Мерло“-то, което се бере за Розе добивът е от порядъка на 1050 – 1100 кг от декар, при „Шардоне“-то – 950 почти 1000 кг от декар.

Три са основните показатели, за да се определи качеството на гроздето. „Два от тях са в много пряка взаимовръзка -захарност и титруеми киселини, третият показател е PH като той e в пряка зависимост от титруемите киселини. В периода на зреене се увеличава захарното съдържание, а намаляват титруемите киселини. Тази година има добро, нормално съотношение между тези три показателя. Например, при червените грозда на 23 захари е хубаво титруемите киселини да са 6 -6,5 грама, а PH -3,4. Това ще се постигне при червените в периода на тяхното пълно узряване, което ще е след около 10-15 дни. При белите сортове, ако захарното съдържание е 22-23 градуса Брикс имаме титруеми киселини от порядъка на 6,5 -7 грама и PH-3,3“, поясни Минчо Афузов.

Най-разпространените сортове грозде, които се отглеждат в Сливенски регион от т.н. културни сортове са „Мерло“ и „Каберне Совиньон“  от червените, а от белите „Шардоне“ и „Траминер“. От местните сортове в региона има доста „Мискет“, „Димят“, „Памид“, има и чужди сортове като „Ркацители“, но всички те зреят по-късно, към края на септември. Изкупните цени се движат в порядъка на миналогодишните стойности – 0,55 -0,60 лв. за килограм от червените сортове и 0,60- 0,70 лв. за бели.

Според областния управител, много е плаваща цифрата на декарите лозя в региона. Около 60 -70 хиляди декара са регистрирани лозя в радиус от 40 км. около Сливен, но реално се гледат само половината от тези масиви.  „Има много нови насаждения, но и доста изоставени лозя, които погиват заради липсата на работна ръка, многото грижи, които трябва да се полагат и неадекватното субсидиране на целия бранш през последните 20 години. Неадекватно е защото се дават пари за изграждането на нови насаждения, но самата продукция не се субсидира и това води до определени изкривявания. В лозаро-винарския бранш има мерки, които са доста противоречиви. Например такива, които се дават на лозарите уж, за да им помагат и такива, които да помагат на винарите, а се оказва че работят една срещу друга и взаимно си убиват ефекта“, коментира той.

Като пример Афузов посочи мярката за сваляне на продукция на зелено при лозарите, като им се дава възможност да получат някакви пари, за да си намалят добива, така че изкуствено да се вдигне цената. Същевременно, на винарите пък им се дават пари за кризисно съхранение, те пък не си изпразват избите и какво като е ниска цената, след като и малкото грозде, което има няма къде да отиде. Според него, е необходима сериозна реформа в начина, по който се субсидира бранша защото лозарството и винарството са скачени съдове. Когато предприемаш действия в единия сектор, те пряко се отразяват в другия. Вместо да се правят мерки, които убиват ефекта една на друга, по-добре да се правят такива, които да комулират ефекта на едната към ефекта на другата. „Според мен, ако се субсидират винените лозя за добив, който е реализиран във винарско предприятие ще е доста по-ефикасно от това да се дават пари затова, че сме свалили продукцията. От там винарското предприятие вместо да го субсидираме за това, че кризисно е задържало някакво количество вино, по-добре да го субсидираме, че е продало вино и още повече, ако е изнесло някакво количество. Така ще има комулативен ефект, иначе има сблъсък на ефекта от двете мерки и нищо не се получава“, обясни още Минчо Афузов.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук