Рена Харманзова е носителят на приз „Майчино сърце“

Рена Спасова Харманзова е тазгодишният носител на приза за приемна грижа „Майчино сърце“. Наградата – сребърен медальон и грамота, й беше връчена от областния управител Чавдар Божурски на тържество в Областната администрация. Отличието е учредено през 2009 година от три неправителствени организации в Сливен: Демократичен съюз на жените, Сдружение „За социални и духовни дейности“, фондация „Рози“. Целта е да се популяризира приемната грижа и да бъдат подкрепени усилията на семействата, приели да отглеждат и възпитават в домовете си деца, лишени от родителски грижи.

На церемонията за официалното връчване на наградата, която традиционно се провежда в навечерието или на Първи юни, присъстваха представители на организациите-учредители, много приемни майки с децата, зам.областният управител Димитринка Петкова, зам.кметът на община Сливен Пепа Чиликова, зам.кметът на община Твърдица Петко Ненов, директори на дирекции „Социално подпомагане“ и началници на отделите „Закрила на детето“, екипът по приемна грижа. Областният управител откри събитието, като изказа благодарност към всички майки в залата за всеотдайната им любов и грижа към децата и към вдъхновителите на приза. „Във времена на морален дефицит няма нищо по-увличащо от съзидателния пример“, каза Божурски.

Соня Келеведжиева от Демократичния съюз на жените запозна присъстващите с процедурата за избор на носителката на „Майчино сърце“. Работна група от организациите-учредителки са посетили домовете на приемните родители в община Нова Загора, както и домовете на 22 от общо 28 приемни семейства в Сливен, Кермен, Самуилово и Чокоба. „Срещнахме се със сърцати, амбициозни и отговорни жени, заели се с трудната задача да се грижат за здравето и възпитанието на дечица, изоставени от биологичните си родители. Посетихме добре подредени и уютни домове, срещнахме се със спокойни и добре гледани деца“, разказа Келеведжиева и допълни, че нивото на приемна грижа в Сливенска област е високо, тъй като е направен добър подбор, извършено е качествено обучение, а срещите на специалистите и социалните работници с приемните майки дават положителен резултат.

За приза „Майчино сърце“ тази година учредителите бяха номинирали пет жени. Сред тях е излъчена носителката Рена Харманзова заради осигурените прекрасни условия за живота на детето, денонощните грижи за него, настъпилите позитивни промени в развитието му. „Всичко това не остава скрито за съседите от квартала, от блока, които са предоставили възможност семейството на г-жа Харманзова да направи площадка и градинка за игри и почивка на детето. За своите съседи тази майка е не просто приемен родител, а безспорен авторитет и пример за подражание“, отбеляза Соня Келеведжиева.

От неправителствените организации отличиха с грамоти номинираните приемни майки, направиха им подаръци в знак на уважение.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук