„Ретал Балкан“ Сливен: Лидер на пазара за пластмасови бутилки и капачки

Сливенската фирма „Ретал Балкан“ е лидер в сферата на персонализираните полимерни опаковъчни решения. Тя произвежда преформи за пластмасови бутилки от полиетилен терефталат /PET/и капачки от полиетилен с висока плътност /HDPE / . Започва се с претопяване на гранули, а получената от тях смес се инжектира в специален калъп за оформяне на продуктите. Друга машина ги дооформя, после попадат в кашони и се опаковат. Клиенти на предприятието са най-големите фирми за минерална вода, безалкохолни напитки, бира и олио. Сливенският завод е част от международната акционерна компания „Ретал Индъстрис“ с 27 завода в целия свят.

 Формулата за успех- качествена продукция и нови технологии

По пътя към успеха, вече 13 години „Ретал Балкан“ залага на иновации и професионализъм. Благодарение на тях предприятието върви напред, постоянно разширява производствената си база и назначава нови служители. В цеховете почти всички процеси са механизирани, човешката намеса е минимална, но изключително важна. Предстои поредно разрастване, строи се нов цех, търсят се още работници.

„Който иска да се развива, ние му даваме възможности, тези които показват качества, могат да се изкачат по стълбицата. Търсим и квалифицирани хора и нискоквалифицирани служители“, казва управителят на завода Росен Русчев.

Стараят се да предлагат конкурентно заплащане за труда на служителите си, за да ги стимулират да дават най-доброто от себе си по време на работния процес.

Кариерно развитие и конкурентно възнаграждение

Освен да инвестира милиони в машини и технологии, „Ретал Балкан“ влага много и в човешки капитал. „Инвестицията в железа не ни е толкова важна, инвестицията в хора е по-важна. Доказателство за това е фактът, че основното ядро от работниците са във фирмата от самото начало и са се развили, в момента са на отговорни мениджърски постове“,  уточнява ръководителят на предприятието.

Пример за това е Владимир Стойчев-бизнес аналитик на производствени процеси. Във фирмата е от основаването й, започва като оператор, а колегите са му като второ семейство, затова се старае да допринесе за още по-доброто развитие на компанията като оправдае доверието, което му е гласувано. „В момента целта е да внедрим международната производствена програма САП, за да имаме цялостна картина на производствената и търговската част“, посочва той.

Усъвършенствайки уменията си, служителите тук контактуват със специалисти от другите заводи на РЕТАЛ , ходят на обучения, квалификационни и езикови курсове. Дамите в компанията работят предимно на административни длъжности. Те са напълно равнопоставени с колегите си от силния пол в производството. По думите на Ана Иванова, мениджър качество, заплатата в „Ретал Балкан“ е разбиране от страна на висшето ръководство за труда, който полагат, реална оценка на усилията им. „За 10 години компанията ми даде много с осигуряването на добър стандарт на живот. Имаме бонусна система съобразена с изпълнението на заложените от ръководството цели“, разказва Андон Андонов-мениджър логистика.

Повишена ефективност чрез обучения в реална работна среда

Иван Димитров е механик поддръжка, но скоро ще смени позицията си защото се подготвя за началник на отдел подразделение „Капачки“. Доволен е от факта, че в завода има ясно установено работно време и график, държи се на качество и бързина.„Започнах от опаковчик, но когато си уверен, че можеш и ръководството вярва в теб, напредваш. Обученията за нас са много важен етап, когато натиснеш копчето трябва да знаеш какво следва, не само да го правиш машинално“, посочва той.

Трисменния режим на работа в „Ретал Балкан“ не е пречка за Динко Митев – началник смяна в предприятието. За 9 години работа в нея  не спира да се развива благодарение на новите технологии, които фирмата внедрява в производството си. Няма два еднакви дни, защото тук залагат на динамичното развитие, за да отговарят на постоянно променящите се изисквания на пазара.

РЕТАЛ БАЛКАН ЕООД търси да назначи оператори на машини.

Е-mail: office@retal.bg, тел: +359 44 68 11 88

 

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук