„Ретал Балкан“ Сливен: Лидер на пазара за пластмасови бутилки и капачки

Милиони европейци всеки ден използват в ежедневието си бутилки и капачки произведени в Сливен, в завода на фирма „Ретал Балкан“ ЕООД. С различни размери, слоеве и цветова гама продуктите на компанията влизат в домовете на хора от различни държави пълни с минерална вода, безалкохолни напитки, млечни продукти, олио и бира.

С професионализъм и иновации до върха в сферата на персонализираните полимерни опаковъчни решения

Базирайки се на професионална организация, предлагане на иновационни продукти и добри партньорски взаимоотношения с клиентите си, фирмата е лидер на пазара за РЕТ опаковъчни решения. Производството на „Ретал Балкан“ е специфично – преформи за пластмасови бутилки от полиетилен терефталат /PET/и капачки от полиетилен с висока плътност /HDPE /. В началото, той е гранулиран, а след разтапяне се инжектира в специален калъп за оформяне на продуктите. На следващ етап друга машина ги дооформя, а после попадат в кашони и се опаковат. Висококачествените продукти на „Ретал Балкан“ са съобразени с най-новите европейски изисквания за безопасност и ефективност на опаковките. Фирмата е в готовност да изпълни и новата директива на ЕС, според която след 2023 г. капачките да бъдат закрепени за бутилката. „Ние вече сме готови с тези разработки и можем да започнем производство“, пояснява управителят на предприятието Росен Русчев.

Постоянен ръст на производство и продажби

Сливенският завод е част от международната акционерна компания „Ретал Индъстрис“ – европейски лидер за производство на ПЕТ преформи с 27 завода в целия свят. Всяка трета бутилка в Европа се произвежда от компанията, доставяща продукти в Азия, Северна Америка и части от Африка.

Позиционираната в града под Сините камъни фирма, е най-голямото производствено предприятие за преформи и капачки на Балканския полуостров. Клиенти на компанията са най-големите фирми за минерална вода, безалкохолни напитки и бира. Началото е поставено през 2008 година, с две машини и 20 човека персонал, сега машините са 12, а служителите-80, като повечето от тях са от създаването на предприятието. През годините цеховете и складовете се множат. Предстои поредно разширяване на завода с нов цех за капачки, 4 машини и назначаването на още 20 служители.

Производството и продажбите при преформите за последните години достигат 1 млрд. „Тази година ще преминем и 1 млрд. произведени капачки, а за догодина планираме 1,5 млрд. Имаме 14 % пазарен дял на Балканите и Източното Средиземноморие, коментира Недко Недев-мениджър продажби за Югоизточна Европа на „Ретал Балкан“.

Инвестиции в оборудване и човешки капитал

Всяка година в сливенския завод се инвестират милиони, работната среда е чиста и безопасна, предлагат конкурентно заплащане на служителите си. Именно за това през 2018 г. Община Сливен удостоява управителя на „Ретал Балкан“ ЕООД Росен Русчев с Наградата за стопанска инициатива „Добри Желязков”. Освен за работниците си фирмата се грижи финансово и детската школа на Футболен клуб „Сливен“. За добрите позиции на пазара и за качествената продукция „РЕТАЛ Балкан“ ЕООД разчита не само на новите машини и технологии, а и на добрия екип от служители, които се стремят към висока ефективност и са отворени към всяка иновация за развитие. Освен да усъвършенстват уменията си, те контактуват със специалисти от другите заводи на РЕТАЛ, ходят на обучения, квалификационни и езикови курсове. „Който иска да работи и да се развива, ние му даваме възможности. Новите служители, които назначим, ще се убедят в това от първо лице“, категоричен е Росен Русчев.

РЕТАЛ БАЛКАН ЕООД търси да назначи оператори на машини. Е-mail: office@retal.bg , тел: +359 44 68 11 88

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук