РЗИ Сливен:Наблюдаваме 6 лица под домашна карантина за коронавируса, никой от тях не е в болница и няма симптоми

Шест лица от област Сливен са под наблюдение за проява на признаци на коронавирус. Те са под доброволна домашна карантина, няма настанени хора в двете инфекциозни отделения на територията на Сливен. Това заяви пред медиите днес д-р Даниела Калева от РЗИ Сливен. Карантината им е започнала на различни дати и ще приключи по различно време. Тя уточни още, че към момента е приключила карантината на един гражданин от Сливен, който се е завърнал от пътуване до Китай. От наблюдаваните лица в Сливенско, никой не е проявил симптоматика, характерна за опасната зараза. Те са пребивавали в Китай и Италия. Има набюдавано лице, което не е от община Сливен, но от здравана инспекция, не пожелаха да конкретизират от коя община е то.

По отношение на информацията, разпространена от Националния щаб за взети проби на лица под карантина от Сливен и излезли негативни резултати, д-р Калева заяви,че РЗИ Сливен не е длъжно да знае за тяхното вземане. „Ние проби не сме изпращали, защото хората, които са под наше наблюдение нямат симптоми на заболяването“, Изследвания се назначават само, ако има симптоматика на вируса“, допълни тя.

Въпреки това, в Сливен е създадена организация за настаняване на болни с подозрения за болестта. Две инфекциозни отделения имат необходимите условия – в Областната болница „Д-р Иван Селимински” и Военна болница. От тази сутрин в РЗИ – Сливен има постъпила информация за двама жители на Сливен, от които могат да бъдат взети проби за наличието на коронавируса, но те са приведени в лечебни заведения в столицата, директно след пристигането си от Италия, и не са под наблюдението на РЗИ – Сливен.

Директорът на РЗИ Сливен д-р Петя Балулова призова, всички, които се връщат от пътуване до някоя от засегнатите страни, дори да няма симптоми,  да се подложи на доброволна домашна 14-дневна карантина и да ограничи контактите си, за да предпази близките си и останалите граждани от евентуално заразяване. „Разчитаме на съвестта на хората, за момента това е което можем да направим“, каза тя. При проява на някои от симптомите, хората да се свържат незабавно с личния си лекар по телефона, а не да ходят в кабинета му. Джипитата имат задължението да осигурят транспорт на пациента, чрез ЦСМП до болнично заведение, а след това да назначат изследване, което да установи или отрече наличието на заболяване.

От РЗИ Сливен припомниха превантивните мерки срещу разпространението на корона вируса: лична хигиена, предпазни маски, избягване на големи струпвания на хора, а също и да не се консумират сурови продукти от животински произход. Всички мерки срещу заразата, препоръчани от Световната здравна организация, са били представени на разширено заседание на Здравния съвет към РЗИ, в който са взели участие представители на болничните заведения, диагностичните центрове, общопрактикуващите лекари и представителите на Областна и общинските администрации от четирите общини в Областта.

 

 

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук