РЗИ Сливен наблюдава 45 лица върнали се от Италия за симптоми на коронавирус, за 5-ма дошли от Китай карантината приключи

45 лица в област Сливен са наблюдавани за симптоми на коронавирус, всички те са пристигнали от Италия. Приключила е карантината на 5 лица пристигнали от Китай, съобщи днес д-р Даниела Калева от РЗИ Сливен. От наблюдаваните хора няма такива, които имат клинична симптоматика, за които да се налага хоспитализиция, уточни тя.

По думите й, в РЗИ Сливен ежедневно се получават анкетни карти от различни гранични контролно-пропусквателни пунктове за лица, които са жители на областта и се прибират от различни части на Италия. От вчера в списъка с наблюдаваните държави, освен континентален Китай и Италия, са включени още Иран и Корея. „До момента от последните две страни нямаме пристигнали лица, които да наблюдаваме“, допълни Калева.

Тъй като инфекциозните отделения в Сливен са препълнени с болни от грип тип „Б“ или ОРЗ, има план за действие при кризисни ситуации и в случай на нужда болниците ще ги задействат и ще направят необходимите преустройства на отделения, за да се поемат пациенти. „Тези планове не са задействани, тъй като нямаме регистриран случа на болен с коронавирусна инфекция“, каза още тя.

„По отношение на епидемиологичната обстановка, свързана с грип и ОРЗ продължава наблюдението, все още имаме задържане на заболеваемостта в сравнение с предходната седмица, но вече има обявена национална грипна епидемия. Има пациенти с усложнения, които са хоспитализирани, но не наблюдаваме драстичен ръст по отношение на грипа. Болни са и деца, и възрастни с усложнения, които са от страна на дихателна, сърдечно-съдова или централна нервна система“, коментира д- р Калева.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук